Make-up is niet zomaar een zaak van wat foundation uitsmeren en de mascara uitrollen. Er bestaan namelijk een aantal basisregels die je beter maar beter volgt.

1. Natuurlijk licht

Indien mogelijk breng je je make-up aan bij natuurlijk licht. Kunstlicht zorgt ervoor dat je niet alle kleuren en accenten even goed ziet.

2. Stel je primer & foundation op elkaar af

En daarmee bedoelen we: je primer en foundation horen dezelfde basis te hebben, of dat nu water of olie is. Indien niet, dan zullen ze elkaar een beetje ‘tegenwerken’ en zijn ze moeilijk te blenden.

3. Gebruik het juiste materiaal

Foundation aanbrengen doe je met je vingers voor een licht doorschijnend effect of met een speciale borstel of spons voor een dekkend effect.

4. Neerwaartse bewegingen

Foundation breng je aan volgens neerwaartse bewegingen. We hebben allemaal fijne donshaartjes op onze huid. Breng je foundation aan met een beweging van onderen naar boven, dan gaan deze extra opvallen en langer lijken dan ze in feite zijn.

5. Niet op de oogleden

Gebruik als make-upbasis geen foundation op je oogleden; deze zorgt ervoor dat je oogmake-up minder lang zal houden. Daar gebruik je een speciale primer voor, of een matte oogschaduw in dezelfde tint als je huid.

6. Gebruik de juiste poeders

Een losse poeder gebruik je om je make-up te fixeren, een vaste poeder dient voor retouches gedurende de dag. Gebruik van beide poeders dezelfde tint om kleurverschillen te vermijden.

7. Lachen met je blush

Om te weten waar je blush moet aanbrengen: breed glimlachen waardoor de ‘appeltjes’ van je wangen duidelijk te zien zijn. Dit is de plek voor je blush.

8. Snelle wenkbrauwfix

Epilaar je wenkbrauwen regelmatig, maar neem alleen de ‘verdwaalde’ haartjes weg en behoud hun natuurlijke vorm. Voor de make-up is vlug even opvullen met een wenkbrauwpotlood, -poeder of -gel voldoende om je een instant verzorgde look te geven.

9. Lippenstift

Bij het aanbrengen van lippenstift start je aan de cupidoboog (het v-tje aan je bovenlip) en van daaruit werk je verder naar de mondhoeken. Daarna vul je de rest in. Gebruik een lippenpotlood in dezelfde kleur als je lippenstift. Sommige experts doen dit na het aanbrengen van de lippenstift, omdat ze zo precies weten waar ze het potlood moeten aanbrengen.

10. Gebruik een setting spray

Eindig met een fixerende spray bovenop je mak-up. Deze zal je make-up natuurlijker doen lijken en vooral: langer doen houden.

(foto getty)