Gespot: een krokodil in je badkamer

515

Hiermee bedoelen we uiteraard niet een echte krokodil maar wel krokodilolie, het nieuwste mirakelbeautyingrediënt voor een mooie huid. Het klinkt misschien absurd, een dier met een schubachtige huid dat ervoor zorgt dat jouw huid er stralend uitziet. Maar het magische ingrediënt zit ‘em dan ook niet in de huid van dit fascinerende dier maar wel eronder.

Wat is krokodilolie?

Krokodilolie wordt gewonnen uit krokodillenvet, een bijproduct van krokodillenvlees. Het zou onder meer al eeuwenlang in Mexico, Madagascar en Zuid-Afrika gebruikt worden voor diverse huidproblemen. Stilletjesaan wordt krokodilolie nu ook gecommercialiseerd. Het Zuid-Afrikaanse beautymerk Repcillin speelt hierin een voortrekkersrol en probeert nu ook de rest van de wereld te overtuigen van deze superolie.

Waar is het goed voor?

Studies hebben bewezen dat krokodilvet ontelbare natuurlijke genezende en herstellende ingrediënten bevat waaronder vitamine A en E, celregenererend oliezuur, antiseptische terpenen en omega-3, -6 en -9 essentiële vetzuren. Kortom krokodilolie werkt dus voedend en hydraterend en zou in het bijzonder een positieve invloed hebben op huidproblemen als eczema, psoriasis, acne en een droge en/of rode huid. Krokodilolie zou bovendien ook de wondgenezing versnellen en de kans op littekens sterk verminderen.

Wat met de ethische kant?

Volgens Repcillin kan je hun beautyproducten met krokodilolie met een gerust hart gebruiken. Hun producten dragen onder meer de goedkeuring van organisaties als Organic Standard Soil Association, Not Tested on Animals, Fairtrade en Eco Salt.  De krokodilolie wordt gewonnen uit het vet van Nijlkrokodillen die voor hun vlees en hun huid gekweekt worden op krokodilboerderijen. “Een krokodil levert zo’n 600 gram vet”, zegt de perswoordvoerster van Repcillin. “Onze krokodilboerderijen zijn in overeenstemming met de strikte regelgeving van CITES (Conventie over de Internationale handel in Bedreigde Soorten).”  Toch heeft PETA (‘People for the Ethical Treatment of Animals’) hier enkele bedenkingen bij: “CITES stelt regels op om te voorkomen dat bedreigde dieren volledig uitsterven. Maar ze zeggen niets over de gruwelijke wijze waarop dieren gekweekt en gedood worden.” PETA raadt dan ook aan om helemaal geen schoonheidsproducten te kopen waarin dierlijke producten, inclusief bijproducten zoals krokodilolie, verwerkt zijn.

 

Bron: The Telegraph – Marie Claire