We hebben het allemaal al meegemaakt. Je hebt een fijn gesprek en dan plots… stilte. Je voelt allebei hoe awkward het is, maar hebt geen idee hoe het op te lossen. Met deze tip loopt geen enkel gesprek nog stroef: voeg telkens dertig procent nieuwe informatie toe.

Je kent het wel. Je bent een leuk gesprek aan het voeren en dan plots weet je niet meer wat te zeggen. Niet omdat je gesprekspartner saai is, maar gewoon omdat de conversatie een doodlopend straatje in ingeslagen. De regel die je dan moet volgen is de deze: dertig procent van wat je zegt moet nieuwe informatie zijn.

Een dialoog is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar probeer om bij alles wat je zegt ook iets van nieuwe informatie mee te geven.

Bijvoorbeeld:

Gesprekspartner: “Het eten in dat restaurant is echt heel lekker!”

Zeg niet: “Ja, dat is waar.”

Zeg: “Ja, vooral hun huisgemaakte garnaalkroketten vind ik lekker. Het deed me een beetje denken aan dat restaurant waar ik vorige week geweest ben. (Vertel over die andere plek)”

Twee belangrijke aandachtspunten:

Denk eraan dat je een onderwerp kiest waarover wat te vertellen valt. Een gesprek over die lekkere appel die je gisteren at, zal niet lang standhouden.

Let bovendien op je gesprekpartner. Is die persoon sowieso geen spraatkwaterval? Of misschien is hij/zij moe of heeft hij/zij gewoon geen zin om te praten.

Wat als je te veel nieuwe info geeft?

Als je overwegend nieuwe dingen vertelt, gaat het gesprek al snel alleen over jou. Probeer dus alles in balans te houden zodat je gesprekspartner niet het gevoel heeft dat alleen jij iets te vertellen hebt.

(Bron)