Na het testen van enkele fitnesstrackers (lees er hier alles over) heb ik de smaak van het digitale sportmaatje helemaal te pakken. Tijd voor de volgende stap: een echt sporthorloge.  Met de TomTom Runner 3 aan de pols ga ik de uitdaging ‘Fit For Summer’ aan!

De TomTom Runner 3 oogt best robuust, maar ziet er wel cool uit met grote cijfers op het horloge. Oké uiterlijk is niet het belangrijkste, maar als je 24/24u zo’n ding aan je pols draagt, wil je toch wel een leuk modelletje. Niet?  Maar het belangrijkste is natuurlijk wat zo’n sporthorloge allemaal kan,  en ook daar stelt de TomTom Runner 3 niet teleur. Niet enkel meet hij je hartslag, houdt hij via gps je route bij én kan je er al je sporten mee combineren, het horloge wordt ook geleverd met een draadloze hoofdtelefoon. Je hoeft dus tijdens het lopen je smartphone niet meer mee te zeulen, maar je kan gewoon muziek opslaan op je horloge. Oh ja, en spoiler: het grootste voordeel is de prijs.

Combineer al je sporten

Met de TomTom Runner 3 kan je niet alleen je loopprestaties bijhouden, je kan er ook mee fietsen, zwemmen, fitnessen, spinnen, … Ideaal dus voor wie graag verschillende sporten combineert. Fantastisch, want ik ga vaak zwemmen en ik raak de tel van het aantal baantjes al snel kwijt. De eerste baantjes deed ik de vergelijkende test, op je scherm zie je onder andere de afgelegde afstand De eerste rondjes heb ik de meter nauwlettend in het oog gehouden: en de afstand klopte perfect. Enkel de hartslagmeter kan je niet gebruiken in het water. De handige live statistieken heb je trouwens bij elke sport: tijd, afstand, snelheid, tempo, verbrande calorieën, … In één oogopslag krijg je op je TomTom alle informatie. Zo weet je wanneer je iets extra moet geven, of wanneer je een stapje terug moet zetten.

 500 liedjes en draadloze oortjes

RUNNER3_GREEN_HEADPHONES

Met de juiste playlist gaat je hardloopsessie toch wel héél wat vlotter. Dankzij de TomTom Runner 3 moet je niet langer je gsm meenemen om te genieten van je favoriete muziek. Op je sporthorloge kan je zo’n 500 nummers (3GB) zetten die je kan beluisteren met de bijgeleverde, draadloze headset. Je hebt ook de mogelijkheid om verschillende playlists te maken op je horloge, zodat je vlot kan navigeren tussen je verschillende liedjes. De oortjes zelf blijven verrassend goed zitten, ik heb er tijdens het lopen niet aan moeten prutsen. De kwaliteit van de muziek is soms niet 100 procent zuiver, maar zeker meer dan voldoende.

RUNNER3_PINKORANGE_ROUTE EXPLORATION FRONT

Super navigatie

Op de TomTom Runner 3 kan je routes uploaden, handig voor als je nieuwe plekken wil ontdekken. Een groot voordeel is dat het horloge bijhoudt waar je bent geweest, zodat je een ‘back-to-start’-mogelijkheid hebt, zodat je altijd weet naar waar je moet terugkeren. Handig voor wie graag eens een nieuwe route wil testen, zonder dat je schrik hoeft te hebben om te verdwalen. Bij je thuiskomst synchroniseer je met de app, en zo zie je je volledige parcours in detail op je gsm.

 

Meet je hartslag

Geen geklungel met borstbanden, met de TomTom Runner 3 meet je je hartslag aan de pols met de ingebouwde hartslagmeter. Zo kan je doelgericht sporten. Maar is die wel zo nauwkeurig als met een hartslagband? Wij deden de test tijdens een pittig fietstochtje van 3 uur. De hartslag was gemiddeld zo’n 7 slagen per minuut lager op de TomTom dan op de borstband met hartslagmeter.

Runner3_Black_Innergreen_PaceMeasurement_Left_13

Voordelen

  • Prijs: erg voordelig in vergelijking met gelijkaardige horloges van andere merken.
  • Handige bediening en eenvoudige navigatie.
  • Mooi design.
  • Batterij is prima voor beginnende lopers. Wie echt urenlang sport met gps en hartslagmeter kijkt best uit naar een ander model.
  • Routeverkenner is handige optie.
  • Koptelefoon en muziekfunctie is groot pluspunt, je kan sporten zonder je smartphone mee te nemen.

Nadelen

  • De app werkt niet altijd even snel, synchroniseren kan een tijdje in beslag nemen.
  • Eerste installatie dient via de pc te gebeuren.
  • Beperkte handleiding.
  • Batterijduur wordt niet aangegeven in percentage.

RUNNER3_CARDIO_MUSIC

De TomTom Runner 3 is beschikbaar vanaf 129 euro. Een TomTom Runner 3 met muziek+ oortjes kost 179,99 euro, met hartslagmeter 199 euro én hartslagmeter én muziek 249 euro.