Het is dé culinaire hype van het moment: maaltijden uit een box. Bedrijven à la HelloFresh en Smartmat leveren je een doos boordevol ingrediënten met enkele verrassende recepten. Wij deden de test: vorige week werd HelloFresh gekeurd, deze week testen we wat Smartmat te bieden heeft.

 

smartmat-tvspot-61

 

Net zoals ik ‘s morgens vaak voor de kleerkast zucht “ik heb niets om aan te trekken”, kijk ik ‘s avonds in de koelkast en zucht ik opnieuw, deze keer omdat “er niets in huis is om deftig te koken”. Hoera dus voor de maaltijdboxen vol verse ingrediënten en alles wat je nodig hebt om lekker en gezond te eten. Wij mochten de maaltijden van Smartmat proberen en hoewel we maar met twee waren  – mijn vriend en ik – kregen we een pakket voor drie dagen bedoeld voor vier personen. We dachten er nog even aan om een eenzame of twee uit te nodigen om de Smartmat-gerechten mee te delen, maar op de handige bijhorende infofiches stond mooi uitgelegd hoe je overschotjes het best kunt bewaren. Omdat we sowieso grote eters (op het randje van gulzig!)  zijn, vonden we de tweede optie dus het veiligste.

Het pakket: enkele dagen voor de levering kregen we een mail met de bevestiging dat ons pakket op de afgesproken dag tussen 18u30 en 19u30 geleverd zou worden (zoals we zelf hadden aangegeven). Stipt om 19u stond de koerier voor de deur, mooi op tijd dus. De ontdekking van alle ingrediënten was een feest: vis, vlees en gevogelte, groenten, Griekse yoghurt, pasta…. de koelkast was goed gevuld. Mooi meegenomen was ook dat het aantal ingrediënten dat we zelf al in huis moesten hebben, eerder beperkt bleek: een beetje honing, olijfolie, wat mosterd…. Makkelijk!

20150727_191740-02

Heel erg tof was ook het leuke extraatje: twee zakjes met zaadjes om zelf kruiden mee te kweken. Een toffe ontdekking! De recepten bleken ook heel erg duidelijk –  en stap per stap – opgesteld, heel erg handig als je geen keukenprins(es) bent maar toch in de potten wil roeren. Het 3-dagenpakket voor 4 personen kost 75 euro, een heel erg correcte prijs voor de hoeveelheid en de kwaliteit van alle geleverde ingrediënten.

Dag 1: Kabeljauwfilet met verse doperwtenpuree en geraspte mierikswortel

Volgens de receptenfiche zou het klaarmaken van dit gerechtje – totale tijd – 40 minuten duren, en dat was het op de minuut af ook. Het viel ons op hoe weinig vetstof er gebruikt werd, en ook de toevoeging van kruiden was eerder miniem. Zou dit wel lekker zijn? Hoe dan ook: we waren al tevreden dat we het recept zonder hindernissen tot een goed eind gebracht hadden (om eerlijk te zijn: de bereiding ervan was poepsimpel!) en het zag er toch goed uit, dus….

20150727_202642-02

En jawel, dit eerste gerecht smaakte heerlijk. Omdat de maaltijd bedoeld was voor 4 personen, hadden we zeker meer dan genoeg. Van overschotjes was evenwel geen sprake: alles op, al heeft dat misschien ook te maken met het feit dat we die dag nauwelijks iets gegeten hadden en dus reuzehonger hadden. De vele groentjes waren een pluspunt, maar ik had toch liever bruine rijst in plaats van witte gekregen.

Score: 8/10

Dag 2: Pastasalade met rundsburgers en citrus-mosterddressing

Hoera, zelfgemaakte hamburgers op het menu! Het klaarmaken van de burgers was een makkie (hoewel die van ons eerder op ballen in plaats van burgers leken) en vooral het sausje met de Griekse yoghurt was om vingers en duimen bij af te likken. Njamie, meer van dat!

20150728_201529

Bedoeling was om de burgers op de pastasalade te serveren, maar daar bleken onze schalen wat te klein voor. Voor de rest: heel erg lekker, hoewel ik – net als bij de rijst – eerder voorstander ben van volkorenpasta.

Score: 9/10

 Dag 3: Aardappelsalade met kappertjes en gegrilde kalkoenfilet

O jee, dag 3 en noch mijn vriend noch ikzelf hadden veel zin om te koken. Maar: het recept beloofde een korte kooktijd, en we hadden honger, dus… Na amper 10 minuten samen kokkerellen kregen we toch de smaak van te pakken, hoewel er voor het eerst één en ander misliep: neen, de kalkoenfilet insmeren met de mosterdmarinade doe je niet voor het bakken maar erna, en voor je het geheel nog even laat garen in oven. Simpel maar op dat moment blijkbaar toch net iets te moeilijk voor ons. Bleek achteraf dat we ook nog vergeten waren de kappertjes toe te voegen. Geen topdagje in de keuken, maar was het ook een topgerechje?

aardappelsalade

 

Het was top! Ik vond de groenten superlekker (die dressing, zalig!), mijn vriend smulde van de kalkoenfilet, ook al was er van de mosterdmarinade weinig blijven plakken.

Score: 9/10

ONZE CONCLUSIE

 

Deze maaltijdboxen zijn helemaal perfect voor wie graag nieuwe recepten wil ontdekken en gezond wil eten, zonder veel tijd in de keuken door te moeten brengen. De gerechten waren allemaal heel erg lekker en leuke bonus: geen onnodige restjes in de koelkast achteraf. Alles was netjes opgebruikt! Vaak hebben wij moeite om gezond te eten (omdat we te moe zijn om te koken, of geen tijd hebben om naar de winkel te hollen, of geen inspiratie hebben…) maar met de maaltijdboxen van Smartmat lukt dat dus wél, zonder moeite en op een leuke en lekkere manier.

VOORDELEN

+ gezonde en evenwichtige maaltijden

+ veel bioproducten

+ tijdwinst: je hoeft niet naar de winkel

+ je leert op een toffe manier leuke gerechten en verrassende producten kennen

+ kwaliteitsingrediënten

+ er zijn voor vegetarische menu’s, menu’s voor gezinnen met kinderen en pakketten voor één persoon beschikbaar

+ seizoensgebonden (en dus altijd lekker!)

+ koken was nog nooit zo leuk en spannend

+ je hoeft niets weg te smijten: alles wat in het pakket zat, hebben we gebruikt. Geen verkwisting dus!

+ wij vonden het goedkoop: het 2 personen menu voor 4 dagen bijvoorbeeld kost 65 euro, het 4 personen menu voor 3 dragen kost 75 euro, dat is amper iets meer dan 8 euro en 6 euro per persoon per maaltijd.

+ je kunt de menu’s op voorhand bekijken op de website van Smartmat: zit er iets tussen wat je echt niet lust, dan sla je een menu gewoon over

NADELEN

+ porties misschien toch wat klein voor 4 personen

Info: www.smartmat.be