De haren niet meer wassen, het zou het ultieme beautygeheim zijn voor een stralende haardos. Ik kwam een maand lang niet in de buurt van shampoos of conditioners. Ook benieuwd of ik nu een powerkapsel heb?

Woman washing hair in shower . rear view

Just my luck. Terwijl andere medewerkers van Steps zich voor een ‘getest’ mogen wentelen in de heerlijkheden van wellnesscentra of suf gemasseerd worden door een pro, mag (lees: moét!) ik precies datgene testen waarbij je spontaan jakkes zegt: je haren niet meer wassen. Want dat zou goed zijn voor een gezonde en stralende haardos. Ik weet meteen wat je denkt: “Idiote beautytip!”. Ik dacht namelijk net hetzelfde. Dat en “Alleen idioten trappen hierin”. Mooi, die idioot ben ik dus, zij het onder lichte dwang. Want iemand moet dit schrijven, niet?

Het concept

Enig opzoekingswerk online bracht zowel verontrustend als hoopvol nieuws. Wat mij zorgen baarde: de trend om je haren niet te wassen, wordt No Poo genoemd. Klinkt weinig aantrekkelijk. Ik bedoel: als je je haren volgens het No Poo-principe wast, wat gebruikte je dan voor je een No Poo-er werd? Poo? Bleek echter dat ik te vlug verkeerde conclusies getrokken had: No Poo komt van No ShamPoo, zo simpel is het dus. No Poo blijkt bovendien een heuse beweging met fanatieke adepten die beweren hun haren al jaren niet te wassen. En bekende No Poo-ers zouden bijvoorbeeld Jessica Simpson, Gwyneth Paltrow, Adele, Robert Pattinson, Johnny Depp en Prins Harry zijn.

Wat mij evenwel gelukkig stemde (nou ja) was de ontdekking dat je je haren gewoon wél mag wassen, weliswaar alleen met water, shampoo is taboe. Je hoofdhuid maakt namelijk een beschermend olielaagje aan. Gebruik je shampoo, dan haal je dat olielaagje er gewoon af, wat niet goed is voor je haar. Bovendien zouden de chemicaliën in shampoos heel erg ongezond zijn. Dus: alleen water gebruiken!

Mijn ervaring

Ik was behoorlijk sceptisch: volgens mij is water niet voldoende om al het vuil, stof en zweet uit je haren te verwijderen. Je gebruikt toch ook meer dan alleen maar water om je gezicht te reinigen? De eerste 2 weken stond ik dan ook bijna elke dag onder de douche mijn haren met water te ‘wassen’, bang dat het vuil zich zou opstapelen (en dat terwijl ik mijn haar met shampoo slechts één keer per week was). Omdat ik lang haar heb dat droog is bij de toppen, vond ik het ook vreselijk om mijn vertrouwde zachtmakende en ontwarrende conditioner te moeten missen. Eerlijk? Ik vond er niets aan en mijn haren waren onhandelbaar!

Er was de volhouder beterschap beloofd en inderdaad: tegen het einde van het experiment leken mijn haren voller en beslist niet ongezond. Vettig? Een geurtje? Onhandelbaar? Niets van dat alles. Maar de spectaculaire verandering waar ik op hoopte, bleef uit. En mijn haren voelden jammer genoeg nog steeds stug aan.

Ondertussen ben ik opnieuw overgeschakeld op het gebruik van shampoo: ik miste de geur en het gevoel je haren lekker met schuim te wassen toch wel. Wel heb ik geleerd dat ik – indien het om één of andere duistere reden ooit nodig zou zijn – mijn haar perfect kan wassen met water alleen. Maar liever gebruik ik toch nog mijn vertrouwde shampoo: goed voor een moment van luxe en lekker ruikend. Zalig!