Getest en goedgekeurd: havermoutmuffins

167

Op zoek naar een recept voor een gezond tussendoortje kwam ik uit op uitpaulineskeuken.nl, één van de populairste foodblogs in Nederland boordevol toffe recepten. Ik koos voor havermoutmuffins met blauwe bessen. Deze zijn niet helemaal hetzelfde als de bekende zoete muffins, maar ze zijn zeker een waardig alternatief!

Wie eet er nu niet graag een heerlijke zoete muffin? Gepimpt met lekkere chocoladebrokjes, m&m’s of stukjes fruit kan ongetwijfeld niemand ze weerstaan! Maar iedereen zal zich wel schuldig voelen want we houden het dan ook nooit bij één enkele muffin. Daarom is het leuk als we eens een gezond alternatief vinden dat niet veel moet onderdoen voor de zoete variant! En waar we zorgeloos twee of drie stuks van kunnen eten!

Vaak proberen we iets ongezonds door de vingers zien door er iets gezonds aan toe te voegen zoals een stukje fruit. Maar deze keer laten we alles wat ongezond is, vallen en vervangen we het door gezonde alternatieven. Voor het beslag gebruik je geen toegevoegde suikers, geen bloem of boter. Maar toch zijn ze heel erg lekker en ook zoet. In plaats van de bloem gebruiken we havermout, de boter wordt vervangen door zonnebloemolie en de suiker wordt vervangen door heerlijke honing voor de zoetekauwen.

Voor de muffins die we maakten, gebruikten we ook nog een rijpe banaan, bakpoeder, kaneel, een snuifje zout en heerlijke bosbessen. Je kan zelf kiezen hoeveel kaneel, zout en honing je erin doet. Maar je moet wel even zoeken tot wanneer je een goed evenwicht vindt voor jezelf. De eerste serie muffins was een beetje futloos qua smaak. Daarom bakte ik een tweede serie met extra honing en kaneel. En die serie was overheerlijk!

Ingrediënten voor 10 muffins

1 banaan
2 eieren
100 ml melk
2 tl bakpoeder
125 gr havermout
Handvol blauwe bessen (vers of gedroogd)
1 tl kaneel
Snuf zout
Scheutje zonnebloemolie

Materialen

Muffinvorm
Cupcake papiertjes

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder en de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Mix het niet te lang.
  3. Voeg eventueel wat extra honing toe.
  4. Voeg de kaneel toe en een snufje zout en een scheutje zonnebloemolie of neutrale olijfolie.
  5. Voeg op het laatst de blauwe bessen toe.
  6. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
  7. Bak de havermoutmuffins in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin en gaar.
  8. De muffin is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

Goedgekeurd

Deze muffins zijn lekker bij het ontbijt en ze blijven heel lang vers.  Als je geen banaan lust, kan je ze vervangen door ananas, peer of appel en de bosbessen door rozijnen. Je kan ook kiezen voor andere toevoegingen zoals chocolade of noten. Uiteraard moeten er nog altijd twee eieren in het beslag gemengd worden, want zonder kan je onmogelijk een muffin maken. Trouwens, eitjes zijn natuurlijk producten. Dus daar doen we niet veel fout mee.

Het grote voordeel van die muffins is dat je ook echt proeft en de indruk hebt dat je iets gezonds eet. De smaak moet een beetje wennen, maar eens je gewoon bent zonder toegevoegde suikers te eten, dan geniet je des te meer! Het zal nooit hetzelfde zijn als die zoete muffins, maar nu kan je verantwoord snoepen en schaamteloos meer muffins eten. Ze vullen goed en zijn nog eens gezond. Tip: na een dag zijn ze nog lekkerder.

Het is een voedzaam, gezond en makkelijk recept! Nog maar eens een bewijs dat koken helemaal niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn.