Na het testen van enkele fitnesstrackers (lees er hier alles over) en een sporthorloge van TomTom (de review vind je hier), is het tijd om de populaire Fitbit Charge 2 eens aan een test te onderwerpen. Het hippe gadget is razend populair, en wij begrijpen waarom!

Eerste kennismaking

De Fitbit Charge 2 is niet louter een stappenteller, maar heeft ook heel wat leuke extraatjes zoals een hartslagmeter, GPS, notificaties van je oproepen, smsen en agendareminders, ademsessies, fitnessniveau, slaapmonitoring, …  De multi-sport tracking registreert runs, fietsritten, gewichttrainingen en meer met real-time statistieken op je scherm. Al je statistieken en gegevens kan je raadplegen via de handige app, die bijzonder vlot synchroniseert. De interface van je app kan je helemaal naar je eigen interesses ‘ontwerpen’, handig! Je kan ook tal van andere apps verbinden met je Fitbit. Nog een aardig pluspuntje!

Uitstekende motivator

De Fitbit meet continue en automatisch je hartslag, je stappen, afgelegde afstand, verbrande calorieën, genomen trappen, actieve minuten en activiteiten op uurbasis. Een van m’n favoriete eigenschappen aan de tracker is ongetwijfeld dat hij je motiveert om te stappen. Want iedereen weet dat je per dag 10.000 stappen moet zetten, maar in alle drukte van onze dagelijkse bezigheden, verlies je dat aantal al eens snel uit het oog. Als je te lang stilzit, trilt je armband en motiveert hij je om x-aantal stappen te zetten. Zodat je per uur je doelstelling kan bereiken.

Nu ik ruim 7 maand zwanger ben, is zo’n duwtje in de rug – of trillingetje op de pols 🙂 – een goede motivator om even recht te staan en wat rond te wandelen.  Vind je dit helemaal niks? Dan kan je de melding natuurlijk ook uitschakelen. Ook handig is dat je kan connecteren met vrienden met een Fitbit. Wekelijks krijg je een overzichtje van wie de meeste stappen gezet heeft: handig én motiverend! Want je wil toch niet de laatste staan?

Slaapcoach

Een ander handigheidje is de slaapmonitoring. Je ziet via de app perfect jouw slaappatroon. Je nacht is opgesplitst in REM-slaap, lichte slaap en diepe slaap en natuurlijk de momenten dat je wakker bent. Via een handige curve zie je per uur het type slaap.  Ook hier kan je jouw doelstellingen invullen, standaard staat het doel op 8 uur. Na het opstaan kijk ik meteen hoe de nacht geweest is. Heel handig en boeiend.  Ook erg leuk is dat je een trilalarm kan instellen om je te wekken, zo word je op een rustige manier gewekt.

Het design en gebruiksvriendelijkheid

Ik moet bekennen: vaak vind ik stappentellers een beetje lomp om de pols. Maar de Fitbit Charge 2 is een leuk accessoire. Ik draag momenteel het zwarte exemplaar, en door het dunne ontwerp en de onopvallende kleur past hij mooi op de pols. Ben je je bandje beu? Dan kan je gemakkelijk wisselen: superhandig! Want het oog wil ook wat, nietwaar dames? Vorig jaar had ik mijn mama voor Nieuwjaar een Fitbit Alta cadeau gedaan, een fantastisch ding, alleen reageert het touchscreen niet erg goed. Daar is bij de Fitbit Charge 2 duidelijk verandering in gekomen: het scherm reageert snel en is perfect leesbaar, ook bij helder zonlicht.

Sportieve prestaties

Met de Fitbit Charge 2 kan je ook je sportieve prestaties bijhouden. Dankzij de Smart Track-functie herkent de Fitbit automatisch of je wandelt, hardloopt of fietst. De tracker ondersteunt ook andere activiteiten, maar je moet wel handmatig ingeven over welke activiteit het gaat. Je kan je eigen workouts definiëren en maximaal 7 shortcuts creëeren. Denk maar aan voetballen, basketbal, … Je start je workout door de zijknop ingedrukt te houden, je workout stoppen verloopt op dezelfde manier. Enig nadeel tijdens je workout: er is geen pauzeknop.

 

+

Mooi design (ook voor dames), met optie om andere polsbandjes te gebruiken

Erg gebruiksvriendelijk: handige interface en app

Touchscreen reageert erg goed, scherm is helder

Uitstekende batterijduur (zeker 5 dagen)

Synchroniseert erg snel

Niet waterdicht, enkel regen- en zweetproof

Stappenteller niet altijd volledig accuraat, al moeten we er eerlijkershalve bij vermelden dat dit bij de meeste stappentellers zo is.

Geen pauzeknop tijdens de workouts

De Fitbit Charge 2 heeft een adviesprijs van 159,95 euro. Info via www.fitbit.be