Getest, geproefd en niet altijd goedgekeurd: gezonde brownieballetjes

50

Het nieuwe boek: It’s my party and I craft if I want to geeft je tips en inspiratie voor feestjes met een minimum aan materiaal met veel creativiteit en originaliteit. Astrid-Fia de Craecker maakt er een erezaak van om van elk feestje een uniek festijn te maken. In het boek staan een aantal veganistische en suikervrije recepten. Natuurlijk kon ik het niet laten om meteen een receptje uit te testen: de raw en vegan brownieballetjes.

Oh wat ben ik gek op brownies (eigenlijk alles met chocolade). Nu klinken gezonde brownies zonder eieren, boter of suiker heel raar in de oren. Ik ben benieuwd of deze vegan bolletjes net zo lekker zijn als de calorierijke brownies…

Wat heb je nodig?

–          ½ cup walnoten
–          ½ cup blanke amandelen
–          1/3 cup cacaopoeder
–          ¼ cup theelepel zeezout
–          1 cup ontpitte dadels in stukjes

Hoe maak je het?

– Mix de walnoten en de amandelen fijn in de keukenrobot tot die korrelig worden, voeg dan het cacaopoeder en het zeezout toe en als laatste de dadels.

– Laat de keukenrobot draaien tot de notenmassa  een plakkerig mengsel begint te vormen.

– Kneed het notenmengsel, rol het tot balletjes en serveer die in papieren cups.

Goedgekeurd door de redactie

Marijn: 9/10

Ik zou er nog wel een kunnen eten. Het brownieballetje heeft een heel natuurlijke biosmaak. Echt puur. De noten zorgen voor een krokante smaak. Ik voel me ook niet schuldig na zo een gezond dessertje. Dit ga ik zeker ook thuis eens uitproberen.”

Tom: 6/10

De binnenkant is precies zoals een brownie hoort te zijn: zacht en plakkerig. De smaak van de noten zitten net goed. Ik denk wel dat het een leuk idee is wanneer je gasten over de vloer krijgt met allergieën, specifieke eetgewoontes of diëten. De dadels proef je niet onmiddellijk, maar ze zorgen wel voor zoetigheid in het dessert.”

Afgekeurd door de redactie

Dries: 4/10

“Deze brownies zijn compleet anders dan de traditionele brownies. Het lijkt wel op brownies, maar heeft een andere en niet zo lekkere smaak.  Cacao heeft niet zo’n zoete smaak die we kennen van chocolade. De browniebal vind ik dus vrij bitter. Op het eerste gezicht ziet het er wel lekker uit maar de eerste hap was echt niet te vreten. Het cacaopoeder is te overheersend. Ik hou het toch bij de calorierijke brownies met veel suiker en boter. Die zijn smaakvoller. Maar ik geef wel toe dat hoe meer ik er van eet, hoe lekkerder ik het vind.”

Bram: 2/10

“De brownie viel toch wat zwaar op de maag. De textuur bevalt me niet zo en de portie is te groot voor mij. Door het minimum aan ingrediënten heb ik ook het gevoel dat ik iets mis in het dessert.”

Conclusie?

Het is een eenvoudig recept dat snel klaar is. Of je bent fan van de gezonde brownieballetjes of je bent het helemaal niet. De brownieballetjes proeven niet 100% naar de originele chocolade brownie. Het is wel een minder vet alternatief voor diegenen die snakken naar zoetigheden en toch liever op hun voeding willen letten. Als je rauw of veganistisch eet, kan je zeker dit receptje eens uitproberen.

Astrid-Fia De Craecker is de ontwerpster van Little Miss Y. (elegante kleding in vintagestijl), maar is ook eersteklas knutselaar en hobbykok.

It’s my party and I craft if I want to verscheen bij uitgeverij Lannoo.
Het telt maar liefst 154 pagina’s en kost 24,99 euro.