Majestueuze Rockies, wilde beren, azuurblauwe meren én dennenbomen tot zo ver je kan kijken: West-Canada is dé ultieme bestemming voor wie houdt van de natuur. Wij trokken op avontuur naar één van de mooiste plekken op aarde. Bovenaan de bucketlist: een beer spotten. Hét ultieme accessoire om dieren in hun natuurlijke omgeving te spotten? Een verrekijker. Wij mochten van Swarovski de CL Companion Polaris testen. Het was al gauw onze beste vriend.

#travelgoals

DSC_0224Tijdens onze reis naar Yellowstone hadden we één groot gemis: we hadden geen verrekijker bij (en ik denk dat we veruit de enige waren). Overal langs de weg stonden mensen met hun verrekijker in de bergen of vallei te turen. Daarom bovenaan ons lijstje voor Canada: een verrekijker, zodat we niks hoeven te missen. Met ons Swarovski-toestel rond de nek volgen we een strak reisschema, dat ons vanuit Vancouver naar Clearwater, Wells Grey, Jasper National Park, Lake Louise, Yoho National Park en Banff brengt. Genoeg plekken om een grizzly of een bruine beer te spotten! Al moet het geluk natuurlijk ook wel een beetje aan jouw kant staan.

Om onze missie te doen slagen, plannen we een bezoekje aan Blue River in British Columbia. Dit plekje is wereldberoemd omwille van z’n grote populatie beren. En dat merken we meteen, bij het binnenrijden loopt plots een jonge bruine beer de straat over. Waw: we hebben zelfs onze verrekijker niet nodig! Het beren spotten is al van onze bucketlist geschrapt, maar we willen toch graag nog even eentje van wat dichterbij bekijken.

Into the wild

DSC_0115

We besluiten een River Safari te doen, met kleine bootjes word je rondgevaren op een groot meer in de wilde natuur. Het doel: beren spotten langs de kant van het water. Gewapend met onze verrekijker, gaan we aan boord. Na een halfuurtje rondvaren zien we plots beweging in het struikgewas. Met de verrekijker kunnen we al snel een beer spotten. De gids laat het bootje wat dichterbij de oever komen, en na enkele minuten start een wonderbaarlijk schouwspel. Twee bruine beren zij aan zij langs de kant van het water. Volgens onze gids zijn we getuige van een uniek tafereel, want bruine beren leven normaal liefst alleen. We sluiten onze verrekijker aan op onze iPhone en kunnen zo enkele prachtige beelden en filmpjes maken. Na twee weken in de prachtige Canadese Rockies blijkt de adapter van onschatbare waarde. Al is het fijn dat je met de verrekijker flink kan rondkijken, het is echt een meerwaarde dat je ook je iPhone kan aansluiten, zodat je mooie herinneringen kan vastleggen. Dankzij onze verrekijker spotten we onder andere beren, elanden, herten, dikhoornschapen en wolven. We kunnen ook een leuk filmpje maken van een specht.

Verrekijker op je iPhone

DSC_0118

Dankzij de Swarovski PA-I5 iPhone Adapter en de oculairdoppen kan je jouw iPhone gebruiken om foto’s te maken door de lens van de verrekijker. Zo verander je in een handomdraai je iPhone in een telezoom.

Het gebruik is eenvoudig: de adapter is als het ware een aluminium gsmhoesje. Bij het gebruik met je verrekijker plaats je gewoon de adapter aan het juiste oculair. Vanaf dan zie je alles wat je door je verrekijker ziet, op de scherm van je iPhone. Je kan probleemloos filmpjes en foto’s maken. De beelden zijn scherp en onvergetelijke souvenirs.

IMG_5824

Regelmatig spot mijn vriend wel een wild beestje, maar ik heb vaak de grootste moeite om het dier zelf te spotten met de verrekijker. “Eeeuh? Waar zie je dat? Links? Help, ik zie niks!!!” Dankzij de adapter kan ik het beestje wel zien (yes!), en ik kan er dan ook  nog eens een foto van nemen.

Een fantastisch toestel omdat …

 • De CL Companion Polaris van Swarovski is relatief compact en licht toestel.
 • De verrekijker ligt goed in de hand.
 • Scherpstellen is zelf voor een leek als ik een fluitje van een cent.
 • De bijgeleverd iPhone adapter is van onschatbare waarde. Foto’s en filmpjes maken gaat erg gemakkelijk. Fantastische souvenirs!
 • Het oog wil ook wat: het toestel en de bijgeleverde accessoires zijn kleurrijk (knaloranje) en modern.

Enige nadeel …

 • Het prijskaartje is best stevig, de verrekijker heeft een richtprijs van zo’n 1.310 euro. Maar voor wie regelmatig de natuur intrekt, is het die prijs zeker en vast waard.

 

CL Companion Polaris in cijfertjes

swarovski_verrekijker_CL_companion_polaris_cameraland 2

Onmisbaar: de technische gegevens. De CL Companion Polaris heeft een gezichtsveld van 124 meter en een beeldhoek van 7,1 graden. Het toestel vergroot tot ruim 8 keer. Scherpstellen kan ook: vanaf 3 meter heb je haarscherp beeld. Het toestel is bovendien ook waterdicht.

 • Vergroting: 8
 • Lensdiameter: 30
 • Uittredepupil: 3,8
 • Schemergetal 15,5
 • Gezichtsveld: 124 meter
 • Beeldhoek graden: 7,1
 • Kortste scherpstelafstand: 3 meter
 • Gewicht 500 gram
 • 119 x 114 x 58 mm