Dus je eet al een tijdje erg gezond, je laat de vettige snack keihard staan en je beweegt je suf in de sportschool. Met de getallen op de weegschaal gaat het de goede kant uit en je staat jezelf dagelijks uitgebreid in de spiegel te bewonderen. Alleen: niemand die het merkt! Of toch? Hoe lang duurt het eigenlijk vooraleer je die deugddoende complimentjes over je strakke lijf mag ontvangen?

Dus: je bent 2 kilo afgevallen, maar niemand die het ziet. Volgens een Canadees onderzoek is dit volkomen normaal en moeten mannen en vrouwen – met een gemiddelde lichaamsbouw – toch zo’n 3 tot 4 kilo afvallen vooraleer anderen er ook iets maar van merken. Vanaf dan begint ook het gezicht er immers slanker uit te zien en valt je gewichtsverlies voor het eerst op.

weight check

Tijdens het onderzoek kreeg een groep mensen verschillende foto’s te zien van mannen en vrouwen tussen de 20 en 40 jaar, met een verschillend gewicht. De proefpersonen moesten de foto’ s ordenen volgens gewicht; daaruit bleek dat 1 tot 2 kilo gewichtsverlies voor een buitenstaander niet te merken is. Zo’n 3 tot 4 kilo minder gewicht daarentegen was wel duidelijk merkbaar.

En dan was er nog het volgende nieuws: uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat de afvallers pas aantrekkelijker gevonden werden wanneer ze nog meer gewicht verloren. Voor vrouwen was dat 7 kilo, voor mannen maar liefst 9 kilo!

Toch nog even meegeven: belangrijk is dat je vooral jezelf aantrekkelijk vindt, ook al weeg je een kilo of zo teveel. En wil je afvallen, dan moet je dat ook vooral voor jezelf (en je gezondheid) doen! Bij deze dus.