Stapelen de ‘bad hair days’ zich op en lijkt het wel alsof alles wat je doet om je haren te doen glanzen net het tegenoverstelde effect heeft? Met onderstaande tips hou je je haren in elk geval gezond, en dus stralend! 

1. Wees voorzichtig met nat haar

Vergeet niet dat nat haar erg fragiel en elastisch is en daardoor vergroot de kans op breken. Vermijd dus om jouw haar (veel te) kammen wanneer het nat is, want dat levert alleen maar gespleten punten op. Sowieso is het niet goed om jouw haar veel te kammen. Kam je het toch? Let er dan op om van onderaan te beginnen.

2. Bescherm jouw haar

Zeker met de zomermaanden in aantocht, is deze tip cruciaal. Net zoals jouw huid, verdient ook jouw haar bescherming. Te veel UV-straling droogt jouw haar uit. Draag dus liever een hoed of pet bij heel warm weer.

3. Niet te heet!

Zelfs na het sporten heb ik de gewoonte om heel heet te douchen en ik ben beslist niet de enige. Ik geef toe, een hete douche of bad (met extra veel schuim!) kan deugd doen, maar goed voor jouw haar is het niet. Douchen met te heet water droogt jouw haar namelijk uit. Het klinkt misschien niet echt aantrekkelijk, maar jouw haar wassen op kamertemperatuur is een stuk beter.

En ook na het douchen droog je jouw haar beter niet meteen met een te hete haardroger. Dep jouw haar liever eerst droog met een handdoek, voordat je begint met drogen en/of brushen. Zo is jouw haar niet meer kletsnat en hoef je minder lang jouw haardroger gebruiken. En oh ja, beter laat je die stijltang ook achterwege.

4. Gebruik een olie

Hoewel de meeste van ons een conditioner gebruiken, kan het gebruik van een olie ook doeltreffend zijn. Zo kan kokosnootolie helpen tegen de zon en roos. Afhankelijk van het haartype, kan het aanbrengen verschillen. Als jij eerder droog haar hebt, breng de olie bijvoorbeeld aan op nat haar.

5. Regelmatig naar de kapper

Wacht niet te lang met het knippen van je haar. Beschadigd haar en gespleten punten zorgen ervoor dat je haar minder snel en gemakkelijk kan verder groeien. De haarpunten zijn namelijk het meest fragiel en vaak ook het meest droge gedeelte van jouw coupe.

Auteur: Hanna Deweirdt/ Foto’s: Getty Images