“Gezond is niet meer saai”

245

3 APRIL 2013 | We leerden haar kennen als mevrouw Jambers, maar ondertussen heeft Pascale Naessens bewezen wie ze is en wat ze kan. Ze leert Vlaanderen gezond eten én genieten. Met haar boeken steekt ze wetenschappelijke info over voedsel in een leuk jasje. “Ik had nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden.” Pascale over haar lifestyle, haar boeken, haar zonden, haar servies en haar groene vingers.

pascale3_6_0605 (Medium)

Pascale Naessens bedenkt alle recepten uit haar kookboeken zelf.

Pascale Naessens weet als geen ander hoe een gezonde geest in een gezond lichaam voelt. Die kennis draagt ze over in haar succesvolle kookboeken. Nummer vier is al op komst… “Ik heb het in mijn boeken niet enkel over eten en drinken, maar over een volledige lifestyle, mijn eigen levensstijl!”

Hoe zou je die lifestyle precies omschrijven?

De manier waarop ik leef, is uitermate belangrijk voor mij. Gezond leven hoort daar gewoon bij. Er sterven nog te vaak mensen aan de gevolgen van ongezonde voedingsgewoonten. Meer dan 80 procent van alle hart- en vaatziekten zijn een gevolg van een slechte levensstijl! Ik vind het daarom belangrijk om een manier van eten te zoeken die dicht aanleunt bij onze natuur. Fruit en groenten zijn onze basismiddelen – aangevuld met vis, vlees, noten en zaden – en het zou velen verwonderen wat je daar allemaal mee kunt maken. Maar uiteraard draait mijn leven niet enkel om eten. (lacht)

Je zette jouw denkwijze om in boeken en won er onlangs nog de Prestige Award op de ‘Gourmand World Cookbook Awards’ mee. Wat houdt die prijs in?

Het is een internationale award die het beste kookboek van het jaar bekroont. Mijn boeken werden al een tijd in de gaten gehouden en de jury wou mijn werk eens extra in de kijker zetten. Ik werd vooral verkozen omdat ik gezond met lekker combineer én er een romantisch tintje aan gaf. Gezond zijn is niet meer saai.

Hoe ben je ooit met de kookboeken begonnen?

Koken is een passie van mij. Tijdens mijn modellencarrière moest ik leren om functioneel te koken. Iedereen weet dat modellen mager zijn en ik begon dus als achttienjarige spruit aan mijn eerste dieet. Dat is helemaal fout gelopen. Ik vermagerde én verdikte in één oogopslag. Het jojo-effect was een feit. Ik voelde me ellendig en dat kwam allemaal door mijn eetpatroon. Ik besloot toen om mij te verdiepen in wetenschappelijke boeken over voeding. Ik wou weten wat goed was voor mijn lichaam en wat niet. In dat opzoekingswerk vond ik mijn passie… en de boosdoeners! Jammer genoeg wordt alles in die wetenschappelijke lectuur zo saai uitgelegd. Daar wou ik verandering in brengen en besloot mijn passie voor styling en koken samen te brengen in één boek. Niet enkel het eten is er van belang, ook de tafeldekking en het samenzijn met vrienden en familie.

Wat kunnen we verwachten van het vierde boek?

Dit najaar zal je het kunnen kopen, maar veel wil ik er nog niet over kwijt. Het moet toch een verrassing blijven hé. (lacht) Maar uiteraard zal ik niet plots Vlaamse klassiekers beginnen bereiden. Het blijft een boek over gezond, eenvoudig en snel koken, maar het zal iets nieuws en iets anders zijn. En ja, alle recepten heb ik weer zelf bedacht. De styling en het schrijfwerk neem ik trouwens ook voor mijn rekening.

Wat betekent gezond leven voor jou?

Niet enkel gezond eten, maar ook veel bewegen. Ik probeer regelmatig om drie kilometer te wandelen in dertig minuten tijd. Zelf ben ik geen fervent sporter, maar die dertig minuten zijn voor mij een moment van pure rust. Wandelen in de natuur, bestaat er dan iets mooiers? Slaap is uiteraard ook zeer belangrijk. Een mens moet gemiddeld acht uur per nacht slapen. Ik heb dat zelf ook echt nodig. Stress is iets wat je beter vermijdt. Pas op, er bestaat ook zoiets als positieve stress. Je moet gewoon een evenwicht zoeken. Soms moet je op de rem durven drukken, er even tussenuit gaan. Er zijn van die momenten waarop ik weken non-stop doorwerk. Het is gewoon aan mezelf om te beseffen wanneer ik moet stoppen.

Maar geef toe, ook jij moet toch een guilty pleasure hebben?

Ik kan gerust genieten van frieten of een dessert, ik voel mij er gewoon niet schuldig bij. Wanneer iemand zich slecht voelt bij het eten van zo’n ‘zonde’, dan ben je pas slecht bezig. Die gezonde manier van leven is mijn eigen keuze en 70 à 80 procent van de tijd eet ik zoals ik het zelf voorschrijf. Mijn lichaam voelt tijdig aan wanneer ik over de schreef ga. Als ik bijvoorbeeld koolhydraten eet, zoals brood of rijst, voel ik me ellendig en moe.

Naast je boeken heb je ook een eigen servieslijn ‘Pure’.

Die lijn is ontstaan toen ik terugkwam van een reis naar Tunesië. In dat land worden de vrouwen erg onderdrukt. Ik leerde een vrouw kennen die geen man had en zeer zelfstandig was. Een uitzondering. Ze had haar eigen keramieklijn en verkocht die op straat. Ze kon letterlijk van niets iets maken. Dat wou ik ook. Ik wou een eigen leven creëren. Daarom heb ik besloten om lessen te volgen en een atelier te zoeken. Zeven jaar later was ‘Pure’ een feit. Ondertussen wordt mijn servies door Sergio Herman gebruikt en zelfs in een restaurant in Londen die in de top 100 van de beste restaurants ter wereld staat. Ik vind het te gek!

Nog een laatste vraag. Ons magazine staat deze maand helemaal in het teken van het buitenleven. Heb jij groene vingers?

Ik zou zo graag een moestuin hebben, want ja, ik heb wel degelijk groene vingers. Het lijkt me leuk om je eigen planten, groenten en fruit te kunnen kweken maar helaas heb ik er geen tijd voor. We hebben wel een tuin, maar die is helemaal verwilderd. En versta me niet verkeerd. Ik bedoel gewoon dat er geen perkjes staan, het gras is wel mooi afgereden. Moest ik toch de tijd vinden om erin te werken, zou ik opteren voor een veld met wilde bloemen. Ik vind dat we de natuur zijn gang moeten laten gaan!

De boeken worden uitgegeven bij Lannoo. Op Steps.be komt in april wekelijks een recept. De eerste verschijnt hier op maandag 8 april. Meer info over de kookkunsten van Pascale op www.mijnpurekeuken.be.