Tegenwoordig hebben heel wat mensen last van gevoelige tanden. Dat komt omdat we meer en meer zuurhoudend eten en drinken consumeren. Met deze tips hou je je gebit sterk en bind je de strijd aan tegen tanderosie.

Misschien denk je: Ik heb helemaal geen last van tanderosie. Dat komt omdat de symptomen vaak moeilijk te herkennen zijn. Toch is het een steeds meer voorkomend probleem en zelfs kinderen hebben er tegenwoordig al last van door het vele frisdrankdrinken. Volg deze tips en je kan met trots je gezonde tanden showen.

1. Poets je tanden tweemaal per dag en flos ook
Als je je tanden gezond en wit wil houden dan moet je dit alvast doen. Maar poets niet meteen na de maaltijd.

2. Poets met een goede tandpasta die fluoride bevat.
In sommige tandpasta’s en kauwgums zit het tandvriendelijke xylitol. Zoals fluoride versterkt xilytol het tandglazuur, dit kan dus ook geen kwaad.

3. Wissel regelmatig je tandenborstel.
Als de haartjes van de borstel niet meer volledig recht staan, wordt borstelen schadelijk voor tandvlees en tanden.

4. Eet gezonde voeding en beperk het aantal eetmomenten op een dag.
Bij ieder eetmoment wordt je tandglazuur zachter en breekt het makkelijker af.

5. Wees je bewust van de zuurtegraad van dranken.
Het is niet omdat vers fruitsap ‘s ochtends erg lekker en gezond is dat het geen aanslag is op je tanden. Melk of thee is tandvriendelijker.

6. Na het drinken van zure dranken zoals cola en fruitsap nooit onmiddellijk je tanden poetsen
Zo poets je het tandglazuur alleen maar weg. Dit is anders bij zoetigheden zoals snoepgoed. Daarbij duurt het even tot dat de zuren de tanden aantasten. Daardoor mag je gerust je tanden poetsen onmiddellijk na het eten van snoep om het plakkerige laagje weg te halen.

7. Drink een slok melk of water als je cola hebt gedronken.
Melk neutraliseert zuren. Zuurneutrale dranken zoals melk en water zijn dus het beste als je je tanden wil sparen.

8. Koop geen bleekmiddelen op het internet.
Deze kunnen meer dan 6% peroxide bevatten en erg schadelijk zijn. Sommige bevatten ook perboraten die kankerverwekkend zijn. Bovendien kan je van sommige producten brandwonden krijgen. Ga langs bij een tandarts om raad te vragen.

9. Laat je niet verleiden tot huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om je tanden witter de maken.
Misschien heb je nog gehoord van je tanden poetsen met aardbei, poetsen met verbrand brood of ‘oil pulling’ met kokosolie. Het is allemaal niet wetenschappelijk bewezen dat het echt helpt en niet schadelijk is. “Tandpasta is uitgevonden en wordt getest met een doel en bevat alle nodige ingrediënten om je tanden op een veilige manier optimaal te beschermen.”

10. Bezoek je tandarts minstens één maal per jaar.
Als je wacht tot je zelf iets voelt of ziet is het te laat. En jaarlijks tandartsbezoek is ook goed voor je portemonnee, je behandelingen worden tegenwoordig beter terugbetaald.