De Girls van Noortje Palmers: sexy zonder stoeipoesgehalte

851

21 MEI 2014  | De nacht voor dit interview droomde fotografe Noortje Palmers (26) nog mislukte prints en foute fotoshopverhalen bij elkaar, maar wanneer ik over de drempel van Nassau 42 Fine Arts in Antwerpen stap, ziet alles er gelukkig piekfijn uit. Zij en galeriste Carine Verbreyt ontmoetten elkaar toevallig terwijl Noortje in de buurt van de galerij aan het werk was. Enkele maanden en een fotoreeks later is het duo klaar om de wereld te veroveren, beginnend met het Eilandje.

Noortje Palmers: "Girls is veruit het leukste wat ik ooit gedaan heb."
Noortje Palmers (c) Dries Luyten

Ben jij geboren met een fototoestel in je hand?
Noortje Palmers: “Eigenlijk was het bij mij thuis mijn vader die de camera bediende, ik was meer het schilderende meisje. Maar toen ik ging studeren, twijfelde ik tussen drie richtingen: fotografie, architectuur en grafische reclamevormgeving. Het is uiteindelijk dat laatste geworden. Vooral de veelzijdigheid trok me aan, én de jobkansen, al was dat toen nog het minste van mijn zorgen. (lacht) Na mijn opleiding wist ik pas echt wat ik wou en studeerde ik nog een jaartje fotografie.”

Je bent nog niet zo lang aan de slag, stond een tentoonstelling al op je planning?
“Ik had mezelf nog een jaartje respijt gegeven, maar dan moest het er wel van komen. Op dit moment had ik er eerlijk gezegd nog niet op gehoopt. Gelukkig is het een groepstentoonstelling, waardoor Carine geen twintig werken van mij nodig had. Mocht dat wel zo geweest zijn dan had het nu gewoon nog niet gekund.”

Is er je in die paar jaar een bepaalde shoot of opdracht specifiek bijgebleven?
“Girls is veruit het leukste wat ik ooit gedaan heb. Ik moest er eerst mijn eigen stijl voor ontdekken en nu heb ik er echt mijn ding kunnen doen. Al hou ik ook van de afwisseling die pers- en reclamefotografie met zich meebrengen. Ik zou niet elke dag met eigen projecten bezig willen zijn, maar liefst toch wel meer dan twee keer per jaar.” (lacht)

Is het dan zo anders om met eigen werk bezig te zijn?
“Ja, maar langs de andere kant laat ik Wetstraatfiguren en televisiegezichten meestal ook ‘iets zots’ doen voor portretten. Het leukste aan fotograferen, is dat je een tijdelijke wereld kan creëren en een band met je model, hoe kort ook. Ik ben altijd op zoek naar kleur, dynamiek en vrolijkheid als tegengewicht voor kleurloze, grauwe fotografie. Zo zal Verhofstadt zich waarschijnlijk nog altijd herinneren dat ik hem ooit in het damestoilet gefotografeerd heb.” (lacht)

Dat tegengewicht bieden, is een belangrijk aspect van jouw fotografie. Hoe heb je dat in je reeks Girls verwerkt?
“Met Girls geef ik lucht aan mijn frustratie over vrouwelijke seksualiteit als synoniem voor ‘uitdagend’. Ik wil aantonen dat vrouwen sexy kunnen zijn zonder dat de stoeipoes om de hoek komt loeren. Daarom koos ik ervoor om de speelsheid van mijn modellen te benadrukken met retro badmutsen, kleurrijke achtergrond en kinderlijke props. Die badmutsen waren trouwens een idee van Carolien Wardenier, de make-upartieste die met mij aan Girls werkte. We wilden samen iets geks doen en uiteindelijk kwamen we met een auto vol rommel aanzetten. Want soms is per ongeluk gewoon beter. De grens tussen chic en cheap bleek trouwens heel dun toen we de modellen met dezelfde outfits, make-up, achtergronden en poses maar zonder badmutsen fotografeerden. In één beweging veranderden onze retro pin-ups in goedkope dellen, echt gek om te zien.”

En nu hangen die retro pin-ups op levensgroot formaat in een galerie. Ben je zenuwachtig voor de reactie van het publiek?
“Ik ben gelukkig niet iemand die snel overloopt van de stress. Nu alles hier aan de muren hangt, ben ik er gerust in. Nu nog verkopen, dat zou natuurlijk supertof zijn! Niet alleen voor het geld maar ook als bevestiging. Mijn foto’s zouden het trouwens prima doen aan de muren van de nieuwbouwappartementen hier om de hoek. Beschouw dit maar als een oproep.” (lacht)

Wij selecteerden onze favoriete foto’s uit Girls, en hier zijn ze:

Nassau 42 Fine Arts - Noortje Palmers Girls 4 Nassau 42 Fine Arts - Noortje Palmers Girls 3 Nassau 42 Fine Arts - Noortje Palmers Girls 2 Nassau 42 Fine Arts - Noortje Palmers Girls 1 Nassau 42 Fine Arts - Noortje Palmers - Girls Nassau 42 Fine Arts - Noortje Palmers - Girl&Bear

Girls, nog tot 13 juli in Nassau 42 Fine Arts (Nassaustraat 42 – 2000 Antwerpen)
Meer info over Nassau 42 Fine Arts en Noortje Palmers op www.artnassau42.com  en www.noortjepalmers.be .

INE D’HOE