Goed nieuws: alleen nog olifantvriendelijke excursies op vakantie

94

Vanaf het volgende zomerseizoen (eind maart 2016) bieden de touroperators Jetair, Sunjets.be, VIP Selection en VTB Reizen alleen nog olifantvriendelijke uitstappen aan. De organisator heeft daarvoor een ‘olifantvriendelijke belofte’ onderschreven.

Excursies waarbij je op een olifant kunt rijden of zitten, alsook olifantenshows zijn voortaan taboe. Jetair hoopt, samen met dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection, dat anderen in de reisbranche dit voorbeeld zullen volgen.

In Jetairs verre reizen zijn er vanaf voorjaar 2016 niet langer uitstappen waarin olifanten als een attractie worden opgevoerd. Olifantenritten of activiteiten waarbij je op een olifant zit en olifantenshows worden vanaf vandaag uitgefaseerd en zijn vanaf 24 maart 2016 uit alle programma’s gebannen.

Dergelijke olifantonvriendelijke attracties vind je doorgaans in Thailand, Indonesië, Sri Lanka, India en zuidelijk Afrika.

Olifantenexcursies waarbij reizigers olifanten in het wild of bij een verantwoorde opvangplek met een groene omgeving kunnen zien, om te leren over deze dieren, kunnen wel nog. Voor volgende zomer kun je zo via Jetair het Elephant Transit Home op Sri Lanka bezoeken, en VTB Reizen stelt het Elephant Hospital of Soariada Salwala in Thailand voor.

Jetair is de eerste Belgische reisorganisatie die zich formeel engageert om alle olifantonvriendelijke activiteiten uit haar vakantieaanbod te weren.  Een belangrijk luik van het olifantenbeleid is ook de communicatie hierover. Jetair zal zijn reizigers voorlichten in zijn brochure en op zijn website.

 

Olifanten1_WorldAnimalProtection_low

 

Olifantvriendelijke belofte

Jetair formaliseert haar olifantenbeleid door het onderschrijven van de olifantvriendelijke belofte van World Animal Protection. Deze internationale organisatie zet zich in voor de bescherming van wilde dieren, dieren in gemeenschappen en in de veehouderij en dieren in rampsituaties. Ze biedt onder meer noodhulp, geeft voorlichting en
lobbyt voor betere wetten en regels.

Ruud Tombrock, Directeur Europa van World Animal Protection: “Duizenden toeristen maken jaar in, jaar uit een ritje op een olifant en zijn zich daarbij van geen kwaad bewust. Ze weten vaak niet dat van jonge olifanten de wilskracht wordt gebroken, zodat het wilde dier voor zijn leven getraumatiseerd is en zo nooit meer vergeet dat de mens de baas is. Juist daarom zijn wij als World Animal Protection ontzettend blij dat Jetair als eerste Belgische reisorganisatie olifantenritten en -shows niet langer aanbiedt en zijn klanten gaat voorlichten. We moedigen andere reisorganisaties aan hetzelfde te doen.”
www.worldanimalprotection.nl