Gouda en kaas, het zijn synoniemen en de donderdagse kaasmarkt die er elke week plaats vindt, is dan ook een populair folkloristisch gebeuren en heuse toeristische attractie. In de zomer breidt Gouda zijn reputatie uit, met de grootste openlucht antiek- en curiosamarkt van het land. Op deze Hollandse versie van Montmartre kun je elke week op woensdag terecht.

Kaasmarktdonderdag

De stad Gouda geeft al eeuwenlang haar naam aan kaas, met dank aan de markt waar sinds de middeleeuwen de boeren uit de wijde omgeving hun kaas lieten wegen om vervolgens te verhandelen. De ambachtelijke kaasmarkt palmde traditioneel het historische marktplein in en vond in deze vorm plaats tot in 1987. Daarna werd het een folkloristisch gebeuren dat op grote belangstelling kan rekenen. De kaasboeren in traditionele kledij, incluis klompen en zakdoek om de hals, die toeristen wereldwijd lokken, zijn vanaf deze maand weer present. Op het marktplein, met het eeuwenoude stadhuis als decor, brengen ze een stukje Hollandse glorie weer tot leven. Met stip te noteren: elke donderdagochtend, tot en met 30 augustus, met uitzondering van 26 april en Hemelvaartsdag.

 

Antiek en curiosa

Met de grachtjes die de stad doorkruisen en straatjes vol typisch Nederlandse woningen ademt de stad Gouda gewoonweg gezelligheid. Voeg daar nog aan toe dat er een pak leuke winkeltjes zijn gevestigd vol antiek, curiosa en toffe hebbedingetjes en het is de bestemming om leuk te slenteren, je neus én die unieke vondst achterna. Er is zelfs een wandelroute uitgestippeld in de gratis xplre Gouda app langs de vele antiek- en brocantewinkeltjes, je waant je voorwaar in de Hollandse versie van Montmartre. In de zomer wordt shoppen er nog extra leuk want dan vindt op woensdag een antiek- en curiosamarkt plaats. Het historische marktplein wordt dan ingepalmd door tal van standjes voor wat op dat vlak de grootse buitenmarkt van Nederland is. Niet te missen dus, elke woensdag van 6 juni tot en met 12 september.

Stroopwafels smullen

Van het vele slenteren en rondneuzen krijg je ongetwijfeld honger. Naast kaas is de lekkernij die je tijdens je bezoek aan Gouda gewoonweg moet hebben geproefd een stroopwafel. Deze typische lekkernij bestaat al sinds 1810 en in veel bakkerijen liggen de gebakken wafeltjes, met stroopvulling, in hoge stapels. Zijn ze nu een gegeerd streekproduct, ooit was de siroopwafel het koekje van de armen.

Fietsen met of zonder gids

Met twee leuke evenementen, op woensdag en op donderdag, is Gouda tijdens de lente en zomer, dé bestemming voor een originele en leuke twee- of meerdaagse. Maar ook de omgeving van de stad heeft heel wat in petto en kun je bovendien – Hollandser kan het niet – makkelijk op de fiets verkennen. De Gouda Holland Classic Fietstour is een bijzonder event dat telkens op kaasmarktdonderdag plaats vindt: dan kun je voor 30 euro met een huurfiets en onder leiding van een gids de omgeving verkennen. Voor wie er liever op zijn eentje op uittrekt, loopt een netwerk van fietsknooppunten langs waterplassen met eenden, zwanen en reigers, evenwijdige kanalen die de groene weilanden doorsnijden, typische watermolens en charmante dorpjes in de omgeving. Of je kiest uit een van de drie fietsroutes die aan de hand van de bestaande knooppunten en volgens een bepaald thema werden uitgestippeld. Zo is er de Gouden Eeuw Driehoek, de Vakmanschap Meesterschap Route en de Koe Kaas Route. Ook is er een leuk arrangement, het Gouda Ticket “Fiets, proef en beleef”. Dat moet echter wel tevoren gereserveerd worden. Lekker er op uit met een gevulde picknickmand.

Bij de kleipijpenmaker of in een stoomdrukkerij: bijzonder logeren

Van modern tot landelijk, aan het water of in de historische stadskern, logeren kan in Gouda in een divers palet van overnachtingsopties. Als toemaatje kun je ’s avonds volop proeven van de ambiance en sfeer in de mooie binnenstad.

De Best Western City Plus is een viersterrenhotel met hedendaagse signatuur waar een aantal kamers uitkijken op de Gouwegracht. Kleinschaliger zijn het Campanile Hotel en de Utrechtsche Dom, een guesthouse met twaalf kamers dat al eeuwenlang een begrip is.

Is logeren in een B&B jouw ding, dan heb je in Gouda alle keuze: van grachtenpanden tot een stek in het groen of in een woning met een bijzonder karakter. Zo is Gouda’s Hidden Home gevestigd in de voormalige werkplaats van een kleipijpenmaker en kreeg B&B Bij Koch & Knuttel onderdak in wat vroeger een stoomdrukkerij was. Anna aan de Motte is dan weer een Rijksmonument in het hart van de stad, op de plaats waar Gouda is ontstaan.

Ook een huisje of appartement boeken via Airbnb is een optie en buiten de stad kun je, op slechts een paar kilometer van Gouda, terecht in het Landal Park Reeuwijkse Plassen. En Gouda zou in Nederland niet liggen, als je er ook niet als kampeerder terecht zou kunnen met  de camper.

Praktisch

Alle toeristische informatie om je verblijf in Gouda te plannen, vind je op deze website: www.welkomingouda.nl