Dat de urban jungle geen trend maar een blijver is, mogen we ondertussen wel met zekerheid zeggen. We halen steeds meer groen in huis en het aantal boeken met plantadviezen is niet meer bij te houden. In Plant Tribe pakken auteurs Igor Josifovic en Judith De Graaff het anders aan. Aan de hand van leuke tips en creatieve ideeën inspireren ze je om simpelweg plezier te beleven met je groene vrienden. Wij zetten onze favoriete tips op een rij.

1. Time-out moment

Gelukkige planten vragen een goede verzorging, al is het niet de bedoeling dat de plantenverzorging het zoveelste taakje in je al overvolle weekplanning wordt. Zie het net als een gelegenheid voor wat me-time. Kies een vast moment in de week uit. Dat kan 10 minuten of een uur zijn, afhankelijk van hoeveel planten je hebt. Zet je favoriete muziek op of neem wat extra tijd om achteraf te mediteren of om yoga te doen. Op die manier wordt het verzorgingsmoment je favoriete moment van de week!

2. Ga er even bij liggen

We hebben er ondertussen al allemaal van gehoord: shinrin-yoku of bosbaden. Wat in een bos werkt, werkt ook in jouw urban jungle! Zet al je planten bij elkaar en ga zitten of liggen tussen je planten, lees een boek of tijdschrift of nip van een kop koffie of thee. Schud de dagelijkse beslommeringen van je af, zet je telefoon uit en focus op jezelf en je innerlijke balans.

3. Creatieve projecten

Het kan leuk zijn om creatief te zijn met je planten. Beschilder oude keramieken potten met krijtverf om ze een nieuwe look te geven. Krijtverf houdt op elk poreus oppervlak waardoor je niet eens een primer of beschermlaag hoeft aan te brengen. Een ander idee is om de afgevallen bladeren van je planten te drogen in een bloemenpers of in een zwaar boek waar je nog een gewicht op zet. Daarna kun je ze inlijsten en ophangen.

4. Geef je planten een naam

Een nauwe band aangaan met je planten helpt om zowel jou als hen te laten floreren. Deze band kan je op allerlei manieren creëren, van een dagelijks ritueel tot het bedenken van namen voor je planten. Wat dacht je van Bert de bananenplant of Frank de ficus? Zo wordt je plant een gezinslid, een groene huisgenoot in plaats van een decoratief object. En net daardoor zal je je bewuster worden van zijn behoeften.

5. Speel met hoogten

Een plant in een pot ziet er op de grond misschien prima uit, maar zet hem op een krukje of stapel boeken en hij krijgt meteen meer impact. Ook het ophangen van planten geeft een mooie dynamiek aan een ruimte zonder kostbare vloerruimte in te nemen. Dit visuele effect is extra spectaculair als je drie of meer middelgrote of grote planten kiest. Kan je plafond het gewicht niet dragen? Hang je planten op aan een gordijnroede voor een raam of span een metalen draad tussen twee muren

6. Botanische blijdschap

Plak een paar wiebeloogjes op je potten of teken een smiley op een simpele bloempot. Daar kan je vast om glimla- chen op een moment dat je dat nodig hebt. Het ervaren van een spontaan vreugde- moment is een ideale manier om met stress om te gaan. En als je er genoeg van hebt, draai je de pot gewoon om en nie- mand zal dat gekke gezichtje met groen haar nog zien.

7. Creëer een plant gang

Het nummer 1-advies als het op plantenstylingtrucjes aankomt: zet je kamerplanten in een groep bij elkaar. De grotere exemplaren achteraan, de kleintjes vooraan (net zoals bij het familieportret). Combineer voor een interessante mix gerust een stekelige cactus met een bananenplant en een gestreepte Calathea met een dieprode Oxalis triangularis.

Plant Tribe van auteurs Igor Josifovic en Judith De Graaff draait om de positieve kracht die van planten uitgaat. De tips zijn in eerste instantie bedoeld voor kamerplanten, maar de informatie is beslist ook nuttig als je outdoor planten hebt. Het boek bespreekt immers ook hoe planten en huisdieren samen kunnen leven en beantwoordt de meest gestelde vragen van plantenliefhebbers. Alles voor een lang en gelukkig leven met planten!

Plant Tribe – Igor Josifovic & Judith De Graaff – Fontaine Uitgevers – 25 euro

Auteur: Laura Claessens / Beeld: Getty Images