Geen zomer zonder cocktails! Een cocktail is goed voor instant happiness en een ultiem zomergevoel. Maar of ze ook lief zijn voor je lichaam? We vroegen het aan Sandra Bekkari.

Cocktails zijn al heel wat jaren hot & happening. Niet alleen de versies met alcohol blijven populair, ook de gezonde alternatieven zijn aan een opmars bezig. Zo zijn er cocktails met natuurlijke zoetstoffen zoals mojito met honing of dadelstroop, of shrub op basis van azijn, fruit, een beetje suiker en bruiswater. De echte toppers van het moment zijn de groentecocktails die vaak verrassende ingrediënten bevatten, zoals paddenstoelen en gele bieten. Maar het kan ook simpel met komkommer, rozemarijn en muntblaadjes. De zomer van 2019 kleurt duidelijk groen.

Sandra, jij bent erg met gezondheid bezig. Je bent ongetwijfeld een fan van de groentecocktails?

Inderdaad, je kunt beter naar groenten grijpen dan naar fruit. Veel mensen denken dat fruit heel gezond is  en dat is het ook maar fruit bevat ook ontzettend veel suiker. Vandaar dat we beter niet overdrijven met het drinken van mocktails of fruitcocktails. Maar groenten mag je onbeperkt eten en drinken. De cocktails die je ermee kunt maken, zijn trouwens verrassend lekker. Serveer ze in een stijlvol glas, met alle toeters en bellen, en het is een leuk drankje voor de zomer. Zo’n groentecocktail bevat ook alle groenten die we in de zomer nodig hebben: worteltjes en tomaten zorgen niet alleen voor een stralende huid maar ze helpen ons ook te beschermen tegen de zon. Wortelsapjes zijn bijvoorbeeld echt een aanrader. Voeg er eens een klein scheutje sinaasappelsap aan toe om de smaak te breken, heel erg lekker.

Zijn er nog wondermiddeltjes voor onze huid?

Veel water drinken, dat spreekt voor zich. Met gewoon water kun je zoveel leuke dingen doen. Kies gewoon je favoriete water  uit de fles of van de kraan, giet het in een mooie karaf en voeg er bijvoorbeeld een scheutje limoen- of pompelmoessap aan toe. Je kunt er ook ander lekkers aan toevoegen, zoals komkommer of basilicum. Gebruik je fantasie!

En wat als we deze zomer tijdens een feestje of in de beachbar toch voor alcohol kiezen?

Dan kies je het best voor een pure aperitief. Mixdrankjes en cocktails bevatten vaak veel suikers. Kies voor zuivere dranken als een glaasje cava of champagne. Je kan ze eventueel pimpen met wat vers fruit. Zo kan je bijvoorbeeld granaatappelpitjes en een scheutje granaatappelsap toevoegen. Het ziet er direct extra feestelijk uit. En drink langzaam, dan geniet je net wat langer van al dat lekkers.

www.nooitmeerdieten.be

Zelf proberen: sangria met groene thee en komkommer

De groentecocktail waar we hier op de redactie dol op zijn? Dat moet deze groene sangria zijn. Gezond, makkelijk en erg lekker!

Dit heb je nodig:

  • 750 ml water
  • 3 eetlepels honing
  • 6 cm verse gember
  • 15gr munt
  • 500 ml gingerale
  • 6 zakjes groene thee
  • 1 komkommer
  • 2 limoenen
  • 250 ml bruisend mineraalwater
  • ijsblokjes

Zo maak je het:

Maak de groene thee en laat afkoelen. Roer de honing erdoor. Plaats ongeveer 1 uur in de koelkast. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf. Snij de gember en de limoenen in plakjes. Doe de komkommer, gember, limoen en munt in een kan. Voeg het water, de gingerale en koude thee erbij. Voeg ijsblokjes toe, en klaar!

(door Veerle Beirnaert)