De lekkerste ideeën met groenten, dat is wat ‘De groentekeuken’-serie van Émilie Franzo biedt. ‘Proteïne Power’ is de nieuwe aanvulling op de serie. Het kookboek stilt stevige trek met de 30 lekkerste groentegerechten zoals een risotto met boekweit met doperwtjes, zwarte bonenburgers en linzensoep met wortel.

Risotto van boekweit met doperwtjes

Dit heb je nodig (voor zes personen):

4 tenen knoflook – 800 g verse spinazie (gewassen) – 500 g doperwtjes – munt – 330 g boekweit – 2 el olijfolie – 950 ml groentebouillon – zout en peper – 1 mespunt piment d’Espelette of chilivlokken

Zo maak je het: 

  • Spoel de boekweit grondig af met water en laat het graan uitlekken. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de munt in fijne reepjes en houd apart.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook in 2 minuten goudbruin. Roer de boekweit erdoor en bak 2-3 minuten mee. Schenk de bouillon erbij, zet het vuur laag en laat de boekweit ca. 20 minuten pruttelen tot alle bouillon is opgenomen.
  • Blancheer de spinazie 1 minuut in kokend water en koel het blad meteen terug onder koud stromend water. Herhaal dit met de doperwtjes.
  • Meng de spinazie en twee derde van de doperwtjes in een keukenmachine tot een gladde saus. Schep de saus samen met de resterende erwtjes door de boekweit en laat het gerecht nog 5 minuten op het vuur. Breng het op smaak met zout en peper.
  • Serveer de risotto gegarneerd met wat munt en piment d’Espelette.

Zwarte bonenburgers

Dit heb je nodig (voor vier personen):

2 rode uien – 2 rijpe avocado’s – 1 tomaat – sap van 1 limoen – koriander en kervel – 500 g zwarte bonen, gekookt (uit blik) – 60 g quinoa – 4 el olijfolie – 1 tl gerookte paprikapoeder
2 el barbecuesaus – 40 g walnoten – 30 g paneermeel – zout en peper – 4 plakken emmentaler – 4 hamburgerbroodjes piment d’Espelette of chilivlokken

Zo maak je het: 

  • Snijd de koriander en kervel fijn en houd apart. Spoel de zwarte bonen af en laat ze uitlekken. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en snipper de rode uien en verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de helft van de ui. Meng het gerookte paprikapoeder erdoor en bak de ui nog 2 minuten. Roer de barbecuesaus erdoor, bak nog 1 minuut en zet de pan apart. Hak de walnoten grof en doe ze in de mengkom van een keukenmachine samen met de zwarte bonen, de
    gekookte quinoa, het paneermeel en een mespunt zout. Maal alles op de pulseerstand tot een homogeen, niet al te fijn gemalen deeg. Meng de ui met een lepel door het deeg. Vorm 4 burgers van het deeg en leg ze 1 uur op een bord in de koelkast.
  • Pel en ontpit de avocado’s een paar minuten voor je de burgers uit de koelkast haalt. Prak het vruchtvlees fijn met een vork. Snijd de tomaat in blokjes en doe ze in een kom samen met de avocado, de rest van de rode ui, het limoensap, 2 eetlepels olijfolie en de fijngehakte koriander. Prak alles met een vork door elkaar tot een grove guacamole. Breng het op smaak met zout, peper en piment d’Espelette.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een koekenpan in met 1 eetlepel olijfolie en bak daarin de burgers 3 minuten aan elke kant. Leg ze dan in een ovenschaal. Leg op elke
    burger een plak emmentaler en zet de schaal een paar minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Snijd de burgerbroodjes open, leg er een burger in, schep daarop
    een flinke schep guacamole en maak het af met wat kervel voor je de broodjes dichtklapt.

Linzensoep met wortel

Dit heb je nodig (voor vier personen):

1 ui – 1 sjalot – 2 tenen knoflook – 4 wortels – 450 g aardappels – 2 lente-uitjes – bladpeterselie – 200 g gedroogde groene linzen – 1 el olijfolie
1 tl komijnpoeder – 960 ml groentebouillon – zout en peper – 1 mespunt chilivlokken

Zo maak je het:

  • Spoel de linzen af met water en laat ze uitlekken. Pel de ui, de sjalot en de knoflook en snijd ze fijn. Schrap de wortels en snijd ze in plakjes. Schil de aardappels en snijd ze in
    stukken. Snijd de peterselie fijn en houd apart.
  • Fruit in een braadpan de ui en de sjalot in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de knoflook, de komijn, de wortel en de aardappels toe en bak alles 5 minuten. Schenk de groentebouillon erbij en breng de soep aan de kook.
  • Doe de linzen in de soep en breng die opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag zodra de soep begint te borrelen. Laat hem 20-25 minuten zacht koken tot de linzen en de aardappels gaar zijn.
  • Was de lente-uitjes en snijd ze in ringetjes. Doe ze bij de soep en laat ze 5 minuten meekoken. Breng de soep op smaak met zout en peper en lepel hem in kommen. Garneer de soep met wat peterselie en de chilivlokken erop.

Proteïne Power

Émilie Franzo weet ons al jaar en dag te bekoren met haar recepten. Ze bracht met De groentekeuken serie onder meer al Snel klaar en Bordjes & bowls uit en daar doet ze nu nog een schepje bovenop. Met Proteïne Power bewijst ze dat gezond ook lekker kan zijn. Ze verzamelde 30 groenterecepten die bomvol goede eiwitten zitten. Bovendien zijn de gerechten 100% vega, 50% wegan en 30% glutenvrij en gemakkelijk te bereiden. Met deze serie wordt het behalen van je dagelijks aanbevolen portie groenten alvast makkie!

Proteïne Power – De groentekeuken Émilie Franzo, Kosmos Uitgevers 9,99 euro