Je hebt het misschien al zien passeren op social media: mensen die hun gezicht “schrapen” met een platte steen in de hoop een stralender en strakker gezicht te krijgen. De steen is een soort van massage tool voor drukpunten en ontspanning en is momenteel erg populair. Maar wat is het nu precies en hoe effectief is het? Wij zochten het voor je uit.

Chinese traditie

Gua Sha is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze in China. Gua Sha betekent, letterlijk uit het Chinees vertaald, het schrapen van ziekten door gestagneerde energie. De techniek kan over heel je huid worden gebruikt maar wordt vaak op de rug en het gezicht toegepast. Oorspronkelijk schraapte men met van alles: een buffelhoorn, koperen muntjes, lepels,.. Nu doet men dit vooral met een jadesteen. Dit is een soort edelsteen die reinigende en beschermde krachten heeft. Er zijn nog verschillende andere soorten edelstenen die worden gebruikt, met elk hun eigen energetische kracht en werking. De schraaptechniek is al een lange tijd in Zuid-Oost Azië populair. En dus nu ook sinds kort in Europa.

Hoe je gezicht schrapen?

Je gezicht schrapen klinkt misschien als een pijnlijke behandeling. Maar dat is het zeker niet, het wordt door velen zelf als aangenaam ervaren.

  1. Het is belangrijk om je gezicht met een serum of gezichtsolie te voeden. Zo kan de Gua Sha vlot over je gezicht glijden.
  2. Vervolgens kan je je gezicht beginnen schrapen. Je hebt verschillende soorten stenen (materie en vorm) en verschillende specifieke zones. Ook zijn er verschillende meningen over de technieken. Best test je zelf uit welke techniek voor jou het beste werkt. Het is vooral zoeken wat je zelf als leuk en aangenaam ervaart. Online vind je verschillende tutorials voor jouw specifieke steen en vorm.
  3. Koop een dikkere schraper indien je hem dagelijks wilt gebruiken. Hoe dunner de steen, hoe intensiever de werking.
  4. Gebruik de steen niet loodrecht. Dit is te intensief en te hard voor je huid. Maak een hoek van 45° met de steen.
  5. Gua Sha mag geen pijn doen. Het kan zeker zijn dat je huid rood ziet na een Gua Sha sessie maar als het pijn doet, kan zijn dat je te hard drukt op je huid en hem zo beschadigt.
  6. Ga eerst 10 keer met een opwaartse beweging over je hals. Zo zet je je lymfebanen in je hals open en kunnen de gifstoffen afgevoerd worden. Doe dit voor je begint met je gezicht te schrapen.

Is het effectief?

Gua Sha zou tegen honderden kwaaltjes helpen: migraine, hoofdpijn, slechte circulatie,… Het bevordert vooral de bloedstroomloop en geeft je huid een gezonde glow. Op lange termijn is dit ook interessant want het houdt het huidverouderingsproces tegen. Let wel: Gua Sha is een alternatieve geneeswijze. Dit wil dus zeggen dat deze niet wetenschappelijk bewezen is. Maar het feit dat de techniek na eeuwen nog altijd gebruikt wordt, wil toch wat zeggen. Maar beslis vooral zelf: geloof jij in de helende kracht van de Gua Sha?

Tekst: Sophia Borgers