Dus jij denkt dat het wassen van je haren easy as pie is? Je doet het per slot van rekening al je hele leven en je kent je eigen haren toch het beste? Maar wedden dat er toch een paar dingen zijn die je fout doet?

1. Hoe meer schuim, hoe beter de shampoo

Niet noodzakelijk!  Shampoos die veel schuimen zijn vaak minder goed voor jouw haar vanwege de vele additieven. Ze kunnen jouw haar extra zwaar en onhandelbaar maken. Kijk eventueel uit naar een zeepvrije shampoo.

2. Wassen met (te) warm water

Goed spoelen is een absolute must, maar wist je dat het een goed idee is om jouw haren even te laten ‘schrikken’ met koud water? Jouw haren wassen met heet water is sowieso geen goed idee omdat je de haren daarmee beschadigt. Was en spoel je haren met lauw water en gebruik voor de laatste spoelbeurt koud water. Koud water zet je haarschubben dicht waardoor het haar glanzend en minder pluizig oogt.

3. Na het wassen jouw haren in een handdoek draaien

Niet doen! Wanneer je natte haren langer dan een half uurtje in een handdoek draait (terwijl je bijvoorbeeld jouw make-up aanbrengt) dan zorg je ervoor dat de haarschubben open gaan staan en het katoen (hoe zacht jouw handdoek ook is) de haren beschadigen. Wat je wél moet doen? Na het wassen wring je zachtjes de haren uit en laat je ze vijf tot tien minuten aan de lucht drogen, daarna kun je een haardroger gebruiken.

4. Altijd dezelfde shampoo gebruiken

In principe kun je steeds dezelfde shampoo blijven gebruiken waar je tevreden over bent. Maar weet dat jouw haren veranderingen ondergaan, zoals bijvoorbeeld door het kleuren of bleken, ouder worden, een zwangerschap, dieet of zelfs het wisselen van de seizoenen.  Als je merkt dat je shampoo het niet meer ‘doet’ voor jou,  probeer dan eens een andere. Ook is het geen slecht idee om vaker te wisselen: elke shampoo heeft zijn specifieke werking, zoals reinigend, hydraterend, verzorgend… Als je vaak wisselt, bouwen al deze verschillende behandelingen elkaar op en geef je jouw haren écht een allround verzorging.