We kennen allemaal Rotterdam en Amsterdam, of Den Haag. Coole steden in Nederland waar je heel wat kan ontdekken. Maar Nederland heeft nog heel wat leuke steden in petto die misschien minder bekend zijn. Haarlem is zo’n stad die je volgens ons zeker moet leren kennen. Het ligt op een steenworp van Amsterdam, in de Randstad, en op een paar kilometer van de zee. Maar  de locatie is niet de enige reden waarom jij dringend eens naar Haarlem moet!

1. Shop till you drop

De Gouden Straatjes van Haarlem, midden in het centrum, zijn het wahalla voor de lustige shopper. Je ontdekt er de mooiste winkels met eigenzinnige collecties mode, interieur en lifestyle. Terwijl je geniet van de schoonheid van de stad en verdwaalt in de pittoreske straatjes, kan je fashion, vintage en design shoppen!

2. Food en more

De stad puilt uit van de gezellige bars, koffiehuisjes, restaurants en terrasjes. Haarlem noemt zich niet voor niets de meest bourgondische stad van het Noorden. Naast de leuke plekken om te borrelen en te lunchen, heeft Haarlem ook heel wat restaurants. Je kan er zelfs dineren in eentje met een Michelinster. En, de grootste troef: Haarlem heeft ook een echt kattencafé!

 3. Oudste museum

Het Teylermuseum in Haarlem is het oudste museum van Nederland. En één van de mooiste! In het historische gebouw in het centrum van de stad vind je kunst van beroemde meesters, miljoenenoude fossielen, fonkelende mineralen, peperdure boeken en vernuftige instrumenten. De Ovale Zaal is een echte eyecatcher die geschiedenis ademt. En hun tijdelijke tentoonstellingen zijn altijd fascinerend en bijzonder.

4. Bijzondere hofjes

Een prachtige binnentuin, verborgen voor voorbijgangers, dat zijn de Haarlemse Hofjes. Er zijn 21 te bewonderen in de stad. De hofjes herinneren aan lang vervlogen tijden. Rijke burgers stichtten de hofjes voor arme ongetrouwde vrouwen. Zij woonden in piepkleine woningen, die aan een als tuin ingericht binnenhof lagen. In de week kan je de hofje bezoeken, sommige zijn gesloten in het weekend.

5. Dicht bij de zee

Haarlem ligt dicht bij Amsterdam – in de Randstad –  en dat merk je aan de vibe die er heerst. Het heeft de feel van een grootstad, maar alles ligt gezellig dicht bij elkaar. Bovendien ligt Haarlem op een steenworp van de zee. Zandvoort kan je Haarlem aan zee noemen, met heel wat strandpaviljoenen, waar het zowel overdag als ‘s avonds heerlijk vertoeven is.

6. Eén met de natuur

Wil je ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan kan je fietsen of wandelen in de verschillende natuurgebieden die Haarlem omringen. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een prachtig uitgestrekt bos- en duingebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort. En tussen Haarlem, Amsterdam en Velsen ligt het recreatiegebied Spaarnwoude, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen, maar ook kanoën, zwemmen of mountainbiken. Kortom, natuur bij de vleet.

We kunnen blijven doorgaan waarom je Haarlem eens moet bezoeken, maar ga het gewoon zelf ontdekken. Alle info vind je hier.

(foto’s istock)