Stel je voor dat je haar zou kunnen veranderen van blauw naar blond (of rood, zwart en alle andere kleuren die je maar kunt bedenken) naargelang je binnen of buiten bent, en hoe warm het daar dan is.

 

 

Verantwoordelijk voor het idee is Lauren Bowker, mode-ontwerper en oprichtster van de Londense designstudio The Unseen.

Bowker staat in modekringen bekend als ‘de alchemist’ en bedacht eerder al de lederen portemonnees die van kleur veranderen. Ze kwam op het idee om hetzelfde te proberen voor haarverf tijdens het bekijken van de film The Craft, toen één van de personages de kleur van haar haren van brunette naar platina kan veranderen gewoon door er even met haar vingers door te kammen. Omdat ze op dat moment ook bezig was met een studie waarbij onderzocht wordt hoe het lichaam reageert op warmte en koude, was de link vlug gelegd.

Bowker en haar team hebben nu FIRE gelanceerd, een semi-permanente haarverf in 7 kleuren, elk met een unieke reactie op zowel lichamelijke als omgevingstemperaturen.

Bowker en haar team zijn gekomen met zeven verschillende semi-permanente haarverf, elk met zijn eigen unieke reactie op zowel lichamelijk of omgevingstemperaturen. Zo is er een zwart dat verandert naar fel rood, met alle tinten van oranje tussenin. De kleur verandert als je verlegen bent, of als er iemand de kamer binnen komt waar je een oogje op hebt. Ook is er een wit bond dat verandert in ijzig blauw wanneer de deur uitgaat en het koud is buiten. Andere kleuren zijn zilvergrijs (dat verandert naar pastel roze)  en rood (verandert in groen en blauw).

En hoewel de haarverf wel degelijk chemische bestanddelen bevat, heeft Lauren Bowker erop gelet dat de verf niet schadelijk is voor je haren of je hoofdhuid. Momenteel is de verf niet beschikbaar voor het grote publiek, daarvoor moeten we wachten tot eind dit jaar.

Bowker had met haar stunt echter nog een andere motivatie: bewijzen dat wetenschap meer creativiteit nodig heeft, en dat ook jonge vrouwen zich geroepen zouden voelen voor een technische en wetenschappelijke carrière.