Halloween! It’s the season… to get spooky! Nu de huiveringwekkendste dag van het jaar voor de deur staat, onderzocht Klarna – marktleider op het gebied van flexibele betaalmogelijkheden en onlineshopping – halloweentrends over de hele wereld. Benieuwd welke halloween kostuums ‘in’ zijn dit jaar? Verkleden we ons in België anders voor Halloween dan in de rest van de wereld? En heeft je sterrenbeeld echt een impact op je angstaanjagende stijl? Geef toe, behoorlijk prangende vragen waar we dankzij dit onderzoek eindelijk een antwoord op krijgen.

Klarna hield een enquête over de manier waarop de inwoners van 18 landen zich dit jaar zullen verkleden voor Halloween*. Daaruit blijkt dat ongeveer een vierde van de respondenten van plan is een scary costume aan te trekken. En wanneer het om griezelige outfits gaat, dan speelt leeftijd wel degelijk een rol: gen Z en millennials zijn tot tien keer meer geneigd zich te verkleden dan oudere generaties. Maar het is ook een family thing: middelste kinderen zijn het meest geneigd zich te verkleden voor Halloween (29%), gevolgd door de oudste (28%), enige kinderen (22%) en daarna pas  jongste (21%).

Slechts 1 op de 5 Belgen verkleedt zich dit jaar voor Halloween

The real horror story? Slechts 1 op de 5 (21%) Belgen is dit jaar van plan zich te verkleden voor Halloween, minder dan het wereldwijde gemiddelde. Wie zich op Halloween verkleedt, wil vooral een outfit die grappig (40%) of griezelig (38%) is. Dat plaatst Belgen in de top drie van nationaliteiten die het meest geneigd zijn een griezelig kostuum aan te trekken, net na de Britten (op de tweede plaats) en de Fransen (op de eerste plaats).

Net als de meeste mensen in de rest van de wereld, laten we ons vooral inspireren door films (44%) en tv (44%), gevolgd door culturele iconen (17%) en social media (16%). Verrassend genoeg is België het enige land dat sport (14%) als een inspiratiebron voor halloweenkostuums beschouwt. Misschien heeft de duivelse naam van ons nationale voetbalteam daar wel iets mee te maken…

Het griezeligste sterrenbeeld? Ram! 👻​

Een Ram – het eerste teken van de dierenriem én een geboren leider – is meer geneigd zich te verkleden voor Halloween (31%) dan welk ander sterrenbeeld ook. Van alle Rammen die van plan zijn zich te verkleden, zouden 2 op de 3 (66%) voor een grappig kostuum kiezen – veel meer dan in andere landen en grappig genoeg bijna dubbel zo veel als Vissen (34%), die helemaal onderaan het lijstje bengelen. De meeste Rammen halen inspiratie voor hun halloweenkostuum uit films (65%), wat hoog boven het wereldwijde en het Belgische gemiddelde ligt. Vissen zijn het meest geneigd om hun eigen fantasie aan te boren (28%), op de voet gevolgd door Waterman (27%) en Steenbok (26%). En hallo Leeuw!. In vergelijking met alle anderen zijn Leeuwen significant meer geneigd om hun inspiratie uit historische events te halen (18%).