Het is dezer dagen weer barkoud en daarom zetten we graag de verwarming een graadje (of een paar) hoger. Maar dat leidt natuurlijk ook tot een hogere energierekening. Met onze tips kan je op je verwarmingsfactuur besparen zonder het koud te hebben.

Met enkele kleine aanpassingen kan je het al heel wat warmer maken in huis, zonder de thermostaat op 30 graden te zetten.

1. Alles dicht

Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het vaak niet. Iedereen denkt eraan om de ramen te sluiten, maar velen laten sommige deuren onnodig open staan. Houd zeker de deuren dicht van ruimtes waar de verwarming niet aanstaat.

2. Timing is alles

Als je een thermostaat hebt, kan je daar normaal ook de timer van instellen. Als je overdag niet thuis bent, is het niet nodig dat de temperatuur even hoog staat als wanneer je er wel bent. Zet de verwarming op zo’n 15 of 16 graden als je de deur uit bent. Zo bespaar je een heleboel.

3. Tochthond to the rescue

Er ontsnapt heel veel warmte langs tochtgaten. Voel even of er koude binnenkomt aan ramen of deuren. Als dat het geval is, vul het dan op. Voor de deur kan je een tochthond leggen.

4. Gebruik radiatorfolie

Radiatorfolie kan een groot verschil uitmaken. Check dus zeker even of dat achter de radiator hangt. Met de folie voorkom je dat er warmte verloren gaat door de muur achter de radiator.

5. Houd de ruimte vrij

Houd er rekening mee dat de ruimte rond de verwarming vrij moet zijn. Plaats er geen zetel voor of als je kleding te drogen hangt, doe dat dan met een rekje die je aan de radiator hangt. Zo kan de de warmte over de hele ruimte verspreiden.

6. Sluit alles af

Denk eraan om de rolluiken en gordijnen te sluiten. Zo kan er ook geen warmte ontsnappen langs de ramen.

7. Blijf verluchten

Denk eraan om je huis te blijven verluchten. Ook al denk je dat alles daardoor onmiddellijk weer koud wordt, het is belangrijk voor je gezondheid om het toch te doen. Zet ‘s ochtends je ramen een kwartiertje open en ververs zo de lucht.