Ongeveer 95 video’s geleden postte Hannes Coudenys, van het gelijknamige YouTubekanaal , zijn eerste vlog. Meer dan een jaar en bijna 3000 volgers later, staat Hannes op het punt om een pauze in te lassen. “Na de honderdste vlog komen er even geen meer online. Wel nog gewone video’s.” Gelukkig volgt er wel een seizoen 2 na deze break.

Hannes Coudenys is 35 en heeft een eigen bedrijf. Hij geeft social media advies aan verschillende grote organisaties en is daarom elke dag creatief bezig. Zijn vrije tijd spendeert hij het liefst met zijn zoon Rae.

Hannes, je besliste van de ene dag op de andere om te beginnen vloggen. Hoe kwam dat?

Ik had op Canvas een documentaire gemaakt over mijn zoon. Dat vond ik echt heel leuk om te doen. Ik was al wel vaak bezig met video’s maken en monteren. Af en toe maakte ik eens een klein filmpje en uiteindelijk ben ik regelmatiger beginnen posten. Dat waren dan mijn vlogs. Die komen twee keer per week online.

Waarmee vlog je?

De Canon G7X. Zo’n typische vlogcamera met uitklapbaar scherm. Zo kan ik mezelf zien wanneer ik film. Dan ben ik zeker dat ik wel juist en scherp in beeld ben.

“Elke keer die camera in het gezicht van mensen duwen, is echt een drempel waar ik over moest”

Wat vind je het moeilijkst aan vloggen?

Altijd en overal je camera bijhebben. Je moet er uiteindelijk toch altijd maar aan denken om dat ding mee te sleuren. Ook elke keer die camera in het gezicht van mensen duwen, was een drempel waar ik over moest. Sommigen komen gewoon liever niet in beeld en als ik die persoon dan kan overhalen, ben ik wel trots op mezelf. Dan heb ik weer iets overwonnen.

Vind je het niet erg om jezelf de hele tijd op beeld te zien?

Daar heb ik eigenlijk geen moeite mee. Ik had al wel vaker voor de camera gestaan. Voor Instagram en andere projecten zoals ‘iedereen beroemd’ bijvoorbeeld. Cameraschuw ben ik dus zeker niet.

Plan je je vlogs of gebeurt alles spontaan?

Het meeste van wat ik film, is spontaan. Het gebeurt altijd wel eens dat ik dingen moet verzinnen omdat ik te veel deadlines en ander werk heb, maar ik maak gelukkig wel veel mee. Zo heb ik ook genoeg om te tonen.

“Ik wil mijn enthousiasme in mijn video’s kunnen tonen”

Hoe ziet de ideale vlog er voor jou uit?

In elke vlog moeten leuke dingen gebeuren. Ik probeer zelf altijd drie toffe dingen te tonen. Zo kan ik er ook mijn enthousiasme in vastleggen. Een vlog moet ook snel gaan. Ik vind het zelf altijd zo vervelend als mensen de hele tijd niks anders doen dan praten. Het moet vooruit gaan. Eigenlijk mag je niet het gevoel hebben dat je naar een filmpje van 10 minuten hebt gekeken.

Hebben er zich al wel eens gênante momenten voorgedaan tijdens het vloggen?

Eigenlijk is alles gênant tijdens het vloggen. Je loopt ergens in een gebouw of in een drukke straat en je praat tegen een camera. Natuurlijk is dat gênant. Maar daar heb ik mij natuurlijk al over gezet. Ik vermijd die drukke plaatsen ook niet. Het hoort er nu eenmaal bij.

Wat is jouw ultieme tip voor mensen die willen vloggen?

Geef niet op. Ik weet dat het in het begin moeilijk is en niet altijd even vlot gaat. Maar blijf gewoon veel video’s maken. Na en tijdje zal je je publiek vinden en automatisch ook meer feedback krijgen op wat je maakt. Zo kan je jezelf verbeteren en dat zullen anderen ook merken. Dan krijg je er vanzelf alsmaar meer plezier in.

Foto: Hannes Coudenys