Het is niet gemakkelijk om iemand die zeer treurig is een beetje op te beuren. De juiste woorden vinden op het juiste moment, dat is niet voor iedereen ‘a piece of cake’. Vind jij het lastig om je hartsvriendin een hart onder de riem te steken op moeilijke momenten? Met deze tips lukt het het beslist wel.

Luisteren naar haar verhaal

Je vriendin haar verhaal laten vertellen is eigenlijk het beste wat je kunt doen. Onderbreek haar niet en blijf zelf rustig. Een luisterend oor is nu het enige wat zij nodig heeft. Praten over een probleem zorgt ervoor dat het probleem kleiner wordt.

XOXO (Kisses and Hugs)

Sluit een vervelend gesprek af met een dikke knuffel en een kus. Elkaar eens goed vastpakken is de ultieme manier om te laten voelen dat je elkaar toch een beetje graag ziet.

Praat niet over jezelf

Als reactie op de treurnis van een ander, hebben sommigen de neiging om over hun eigen situatie te beginnen. Doe dit absoluut niet, je vriendin wil haar eigen droefheid kwijt aan jou en niet omgekeerd. Vergelijk haar situatie ook niet met de jouwe en oordeel nooit. Dat wil niet zeggen dat je geen raad mag geven, maar doe dit alleen als je vriendin er zelf om vraagt.

Vraag wat de ander nodig heeft en vermijd haar niet

Een goede manier om te laten weten dat je begaan met de situatie is vragen stellen. Denk ook aan de praktische kant als dat opportuun is op dat moment. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden om een namiddagje op de kinderen te passen. Ga haar niet uit de weg omdat je niet goed weet hoe je met de situatie moet omgaan. Zij zal jouw extra sms’je zeker appreciëren.

Zeg eerlijk dat je er geen woorden voor hebt

Weet je niet goed hoe je moet reageren op haar pijn, zeg dan gewoon eerlijk dat je even niet weet wat je moet zeggen. Het is volkomen normaal dat je even uit het lood bent geslagen. Zeg haar dat haar toestand jou raakt en dat je haar zeker zal blijven steunen.

Laat haar uithuilen, roepen en tieren

Uithuilen, of zelfs roepen of tieren kunnen manieren zijn om je verdriet te tonen. Onderdruk haar emoties niet want alles opkroppen is nefast voor een goed emotioneel evenwicht. Als je je emoties mag uiten dan voel je je achteraf al een stuk beter.

Informeer een paar dagen na de eerste crisis of het al wat beter gaat

Als het grootste hartzeer geleden is, betekent dit nog niet dat alles terug rozengeur en maneschijn is. Informeer af en toe hoe, “lukt het een beetje?”. Merk je dat het de goede kant uitgaat, dan kun je beetje bij beetje de situatie loslaten en de goede oude gewoontes terug oppikken.