Ben jij iemand die niet kan plassen als er andere mensen in de buurt zijn die je kunnen horen? Vervelend, zeker als je heel erg dringend moet… Wat voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld is, is voor sommigen een problematische gebeurtenis: plassen.

Je hebt mensen die overal kunnen plassen, en je hebt er bij wie het in het wild, in openbare toiletten of als er anderen in de buurt zijn, niet lukt. Zelfs niet als het heel erg dringend is.

strande

Herkenbaar? Je bent niet alleen. Volgens onderzoek heeft 7% van de wereldbevolking last van deze aandoening. 220 miljoen mensen dus! Deze plasangst heeft zelfs een officiële naam: Paruresis. En zoals het bij de meeste vervelende aandoeningen gaat: er zijn verschillende niveaus van plasangst of pee-shyness. Sommige mensen kunnen het niet in het wild, andere kunnen het zelfs niet op een ander toilet dan dat van hun eigen.

Paruresis kan echt een fobie zijn, die in vele gevallen ontstaan is na een stressvolle situatie die iets te maken heeft met een toilet, vaak in de kindertijd. In sommige andere gevallen is het dan weer erfelijk.