Hannes Coudenys – social media-guru en het brein achter Ugly Belgian Houses – wist dit jaar onze harten te veroveren met zijn adoptiezoontje Rae Morris. “Met ons verhaal hebben we mensen over de streep getrokken om ook te kiezen voor adoptie.”

LOVE4EVER

A photo posted by Rae Morris Coudenys (@raemorriscoudenys) on

Hannes, hoe heb jij 2016 beleefd?

De jaaroverzichten beginnen momenteel te komen en ik dacht: “amai, 2016 was toch echt wel een rampjaar”. Al die sterren die heen gingen en de aanslagen. Maar dan zie ik onze zoon en dat is waar ons jaar heeft om gedraaid, ons lichtje. Na acht jaar werden we eindelijk ouders en het lijkt alsof het nooit anders geweest is.

De adoptievideo die je de wereld instuurde heeft al heel wat mensen ontroerd. Heb je al veel leuke reacties gekregen?

Ik had nooit verwacht dat het zoveel zou losmaken. Ik heb ontzettend veel reacties gekregen. Ook van mensen die in een soortgelijke situatie zitten en zeggen dat ze zich gesterkt voelen door de film. En dat was toch één van de dingen die ik echt wou bereiken. Want we weten hoe lastig wachten kan zijn en hoeveel kracht je uit positieve verhalen kan halen. Maar dat we ook mensen echt over de streep hebben getrokken om te adopteren, dat vind ik echt fantastisch.

Waarom kies je ervoor om alles zo open en eerlijk te delen via social media?

Ik gebruik social media al bijna tien jaar omdat ik daar professioneel mee bezig ben. Het is ook een passie, en dan is het niet meer dan normaal dat je jezelf daar wat op blootgeeft. Al weet ik wel wat mijn grenzen zijn. En er zijn zeker nog dingen waar ik niets over zeg.

Rae Morris is een ster op het internet, het filmpje waarin hij automerken opsomt is door internationale media opgepikt.

3 miljoen views heeft die autovideo gehaald! Dat was eigenlijk wel even schrikken. 5000 views op mijn vlogs, dat is begrijpelijk. Maar 3 miljoen dat was zo: wie zijn die mensen? En waarom kijken die allemaal naar mijn zoon? Het is ergens wel een beetje angstaanjagend, maar wij zijn vooral trots. Ik ben gewoon een simpele papa die z’n zoon doodgraag ziet en dat van de daken schreeuwt, en toevallig luisteren er nogal veel mensen via m’n sociale kanalen. Er komt een dag dat hij me tegenhoudt! (lacht)

Je bent een van de bekendste vloggers van het land. Wat vind je zo fijn aan vloggen?

Met een vlog kan ik mezelf uitdrukken op een toffe originele manier. Het is ook fijn om op die manier de evolutie van ons leven vast te leggen en af en toe eens te kunnen terugkijken.

Je bracht dit jaar ook je boek ‘Like My Like’ uit over social media. Wat voor boek is het?

Hoe je kan opvallen op social media! Het doel van m’n boek is uitleggen dat je op social media meer kan doen dan een foto of video posten.

Wat is het belangrijkste dat je dit jaar geleerd hebt?

Dat geduld hebben, loont.

Wie is voor jou dé held van 2016?

Sorry, maar ik moet hier mijn zoon Rae Morris nomineren. (lacht)