De Idian Summer loopt hier stilaan op z’n eind, hoog tijd om uit te kijken naar andere bestemmingen om nog van de zon te genieten. En dan flirten we met Corsica,  een reisbestemming voor elk seizoen maar tijdens de herfst extra bijzonder. En wel om volgende 7 redenen.

1. De aangename temperatuur

Dat Corsica tijdens de herfst zo bekoort, heeft natuurlijk alles te met de aangename temperatuur te maken. Het is zalig genieten bij een gemiddelde dagtemperatuur van 23,5 C°!

2. De rust

Een tweede troef van Corsica in de herfst is de rust. Hotels, restaurants, bars en winkels blijven geopend maar er zijn veel minder toeristen dan tijdens de zomer. Kortom, het nazomerweer en de rust maken van Corsica een top herfstbestemming.

Narrow street of Piana town. Corsica, France

Sfeervolle straatjes zonder massa’s toeristen.

3. In Zuid-Corsica: het goede leven

Zuid-Corsica wordt in het najaar omschreven als ‘une douceur de vivre’. Hier vind je kleine verdoken stranden waar je de zee helemaal voor jou alleen hebt.

Je wandelt door de middeleeuwse straatjes van Bonifacio of tot bij de vuurtoren Pertusato waar je geniet van het panorama op Sardinië.

Bonifacio skyline, Corsica, France

Bonifacio

Ook het plateau van Cuscione is in september en oktober, vóór de sneeuw valt, een favoriet wandelgebied. Wees niet verrast als je op de wandelroute wilde paarden ziet. De herfst is tevens het aangewezen seizoen voor tochten te paard door het maquis.

4. In Oost-Corsica: de herfst proeven

Oost-Corsica wordt ook ‘Terre des Seigneurs’ genoemd. Wil je de herfst echt proeven dan reis je naar Murzo voor de Foire du Miel Corse.

Tot eind oktober worden vanuit de havens Sagone en Cargèse boottochten georganiseerd die je een andere kijk geven op de kust.

Top view of harbor near Cargese, Corsica island, France

Het haventje van Cargèse.

Wie van de bergen houdt, reist naar Evisa van waaruit je het meerdaagse wandelpad Mare e Monti kunt volgen door de prachtige lariksbossen.

Op 23 november wordt in Evisa de 23ste editie van het Fête du Marron georganiseerd, niet te missen voor zij de streekproducten willen proeven.

General view of Evisa Village in Corsica Island

Evisa

5. West-Corsica: proeven, wandelen en kicken op snelheid

West-Corsica, met de Costa Serena tussen Bastia en Bonifacio, is een trekpleister voor de lekkerbekken die er in de herfst de oogst van het land kunnen proeven.

sailboats in mediterranean harbor

Bastia

Natuurliefhebbers verzamelen in Ghisone, startplaats van wandelingen tijdens de mooie dagen die hier duren tot eind november.

Groot en klein reizen eind september naar Solenzara voor de finale van het Franse speedboot kampioenschap ‘Offshore’ dat gepaard gaat met feestelijkheden, een gastronomisch dorp, filmvoorstellingen en dansavonden.

6. Centraal-Corsica: stappen langs eeuwenoude paden

Centraal-Corsica is betoverend mooi en je hebt er tijdens de herfst geen last meer van de grote hitte, bijvoorbeeld in de Vallei van de Restonica of rond het Meer van Melo.

lac de melo

Het meer van Melo.

De herfst is er ook de beste tijd om wandelingen te maken door de bossen of in de valleien met natuurlijke zwembaden. Een uitstekend wandelgebied hiervoor vind je rond Calacuccia. Daar liggen talloze paden die sinds mensenheugenis door het vee worden gebruikt tijdens de ‘Transhumance’. Dan wordt het vee van de hoger gelegen weiden naar de lage dalen gebracht voor de winter er aan komt.

Casamaccioli village and Monte Cinto Massif in Corsica

Zicht op de Monte Cinto.

In U Centru di Corsica kunnen geoefende stappers zich ook wagen aan de beklimming van de Monte Cinto, 2706 meter hoog.

7. Reizen met de eigen wagen

Reis je aan boord van één van de ferry’s van Corsica Linea, dan neem je uiteraard de auto mee en dat is super handig. Die kun je zomaar volstouwen met reisspullen. Daarenboven ben je honderd procent vrij om op je eigen ritme de mooiste hoekjes te ontdekken.

06_Jean_Nicoli

Een reis over zee is trouwens de mooiste manier om Corsica te naderen. Je vertrekt vanuit Marseille en na een heerlijke tijd aan boord kom je uitgerust op je bestemming.

Red rocks in Corsica island,France.

Op de terugreis is je wagen natuurlijk nog meer gevuld want je neemt van het beste mee dat Corsica te bieden heeft, de ‘produits du terroir’, de smaakvolle charcuterie en de Patrimonio-wijn.

Over Corsica Linea:  Vanuit Marseille varen zes Corsica Linea-schepen naar vijf havens op Corsica, het ‘Ile de Beauté’: Ajaccio, Bastia, Porto-Vecchio, Ile Rousse en Propriano. De maatschappij biedt frequente lijnvaarten met een kwaliteitsvolle service. Zo kun je met het hele gezin op een eenvoudige en betaalbare manier naar je bestemming reizen. Info www.corsicalinea.be.

(foto’s istock)