Het beste van 2013 volgens de redactie

133

24 DECEMBER 2013 | Eindejaarslijstjes, ze zijn zo leuk meneer. Daarom deden ook wij een kleine rondvraag bij Onze Mannen en Onze Vrouwen. Wat vond de redactie van Steps entertainmentgewijs het beste van 2013? Drie, twee, een, Jingle Bells!

BART CASTELEYN
Redactiecoördinator

Album van het jaar
Euh, ik kocht welgeteld één cd dit jaar. Mijn twelve points gaan dus volledig richting West-Vlaanderen, naar Flip Kowlier en zijn lichtjes geniale Cirque.

Boek van het jaar
Intermezzo Italiano van Thomas Siffer. Kort samengevat als Kuifje in Italië! Leest als een trein. Inspireert als een euh, Ferrari. Die ongelooflijke Thomas zou eens iets in de media moeten doen…

Film van het jaar
The Many Adventures of Winnie the Pooh uit het gezegende jaar 1977. Gezien op een zondagmorgen (rond 5 uur) met dochterlief in bed. Voor herhaling vatbaar, liefst iets later wel.

Serie van het jaar
Genoten van Eigen Kweek en absoluut fan van Is ‘t nog ver? Beiden wens ik een tweede seizoen in 2014. Van harte!

Concert van het jaar
Kiezen is verliezen… Ik zag Yves Segers op de Gentse Feesten en ’t Hof Van Commerce in Brugge. Na rijp beraad ga ik dan maar voor het afscheidsconcert van de West-Vlaamse rappers. Vuistje in de lucht!

Blog van het jaar
Net als vorig jaar en ongetwijfeld ook volgend jaar, kies ik voor Tales From The Crib. Vorige week nog onze Blog van de Week, maar voor mijn part Blog van het Jaar dus.

Website van het jaar
Er zijn hier geen originaliteitsprijzen te winnen. Ik ga dus volledig voor www.steps.be. Waarom? Bloed, zweet en tennisellebogen!

App van het jaar
Mag het ook de app van de eeuw zijn? Want ik ben zot van Instagram. Maar dat wisten jullie al

NINA TACK
Redactrice Lifestyle

Album van het jaar?
Push the Sky Away van Nick Cave and the Bad Seeds, al heb ik nog steeds geen idee wat Cave precies bedoelt met ‘push the sky away’. Eeuwige dankbaarheid aan degene die het mij kan uitleggen.

Boek van het jaar?
Het Vastendieet van Michael Mosley, alleen maar omdat dit het enige recente boek is dat ik dit jaar gelezen heb. Geen idee of het dieet werkt, ik ben nog steeds niet aan vasten toegekomen. Als het ook een boek mag zijn dat ouder is dan 2013 dan kies ik voor  Grace, een memoir van de creative director van Vogue van Grace Coddington, vanwege de unieke blik achter de schermen van Vogue.

Film van het jaar?
Gravity. Geen uitleg nodig, ga ‘em gewoon zien.

Beste serie?
Mr Selfridge. Een heerlijk ouderwetse Britse reeks, en het gaat over één van mijn favoriete winkels in Londen. What’s not to like?

Concert van het jaar?
Een sublieme Nick Cave in de Lotto Arena, afgelopen november. Ik stond helemaal vooraan en zodanig dichtbij dat ik zijn zweet en speeksel over mij kreeg. Ben er nog steeds niet uit of ik dat geweldig of weerzinwekkend moet vinden.

Blog van het jaar?
Mag ik chauvinistisch zijn? Dan kies ik voor onze eigen blog Steps.be. Niet alleen vanwege het bloed, zweet en de tranen die het ons kost om wekelijks voor leuke content te zorgen, maar ook omdat we het zo fijn vinden om onze lezers via deze blog beter te leren kennen. En laat het duidelijk zijn: we hebben de leukste lezers ter wereld!

Website van het jaar?
Knack.be.

App van het jaar?
Sphere. Een gratis app waarmee je beelden van over de hele wereld kunt bekijken,  in 360°, alsof je ter plekke bent. Heel erg tof om in gedachten even op reis te gaan.

ISABEL DERAEDT
Eindredacteur

Album van het jaar
The 20/20 Experience van Justin Timberlake: pretentieloze pop, meer moet dat soms echt niet zijn.

Boek van het jaar
Alles van Nicci French. En sinds kort ook de boeken van de Zweedse auteur Karin Alvtegen. Hun gemeenschappelijke deler? Ze schrijven beiden goede psychologische thrillers.

Film van het jaar
The Great Gatsby. Gewoon omdat ik Leonardo DiCaprio graag zie (spelen).

Serie van het jaar
The Killing en The Bridge (waarvan er nu eindelijk een tweede seizoen is, yes!), maar ook de Vlaamse series als Zuidflank en Eigen Kweek.

Concert van het jaar
Eentje waar ik graag bij had willen zijn, maar helaas geen ticketje kon bemachtigen…  Beyoncé.

Blog van het jaar
70percentpure, de blog van Stephanie Duval.

Website van het jaar
Steps.be natuurlijk 🙂

App van het jaar
Alle apps die mijn leven praktischer maken zoals Flashlight – wie heeft nog een zaklamp nodig?

SEBASTIAAN BEDAUX
Freelance journalist

Album van het jaar
Moeilijke keuze, maar ik ga toch voor Arctic Monkeys, AM, op korte afstand gevolgd door de nieuwe van Nick Cave.

Boek van het jaar
Butcher’s Crossing, de tweede postume bestseller van John ‚Stoner’ Williams

Film van het jaar
Gravity (eigenlijk wilde ik Broken Circle Breakdown nomineren, omdat ik die pas vorige week voor het eerst gezien heb, maar dat is helaas geen film van 2013).

Serie van het jaar
Breaking Bad, daar hoeft weinig uitleg bij. Beste. Serie. Ooit.

Concert van het jaar
Eels in Limburgzaal Heerlen, wegens uitverkocht in Brussel. Wat moet ik zeggen? Ik ben al vijftien jaar lang fan!

Blog van het jaar
Classetouriste.be, de reisblog van journaliste Debbie Pappyn die plots op Apple’s keynote speech opdook.

Website van het jaar
www.onedirectionmusic.com, OMDAT IK ZO’N FAN VAN 1D BEN!!

App van het jaar
Die van Steps? Geen idee, ik gebruik maar een handvol apps: facebook, twitter en instagram.

INE D’HOE
Stagiaire en topjournaliste in spe

Album van het jaar
De Suske en Wiske spinoff Amoras. Muziek is zo 2012 😉

In alle eerlijkheid ben ik veel te wispelturig om een heel album van één artiest goed te vinden. Ik ben meer van de losse songs. Haim verraste me dit jaar, net als Naughty Boy, Major Lazer, Safi & Spreej, Robyn en ook Stromae.

Boek van het jaar
Ik lees zoveel mogelijk klassiekers, maar één van de weinige recente boeken die ik dit jaar in handen kreeg was Coco Chanel: The Legend and the Life van Justine Picardie. De laatste jaren brachten ontelbare films en boeken het leven van Gabrielle Chanel in beeld, maar Picardie kreeg na jarenlange research ook nog eens de kans om in het appartement van Chanel te schrijven en dat merk je. Geloofwaardiger dan alles wat eerder over dit mode-icoon verscheen.

Film van het jaar
De meest memorabele film van 2013 is voor mij – sucker voor waargebeurd, over-the-top en all things boogie woogie – de biopic Behind the Candelabra. Vooral door de geniale prestaties van Michael Douglas en Matt Damon als de exhuberante showpianist Liberace en diens golddiggende toyboy. Ook mijn nieuwe levensmotto ’Too much of a good thing is wonderful’ dank ik aan deze film.

The Great Gatsby is een mooie tweede. Met dank aan de wervelende feestscènes, de glamour, de fashion en een tragische DiCaprio.

Serie van het jaar
Girls van en met revelatie Lena Dunham was in 2013 mijn favoriete ontdekking op het kleine scherm. De serie ging eigenlijk al in 2012 in première, maar in ons achtergebleven Belgenlandje hoorden we er pas dit jaar van.

De CW-tienerserie The Carrie Diaries is één van mijn (ietwat beschamende) guilty pleasures. Omdat ik Sex and the City zo geweldig vond, omdat Anna Sophia Robb zo leuk staat met haar (fake) krullen en omdat Carries eightiesoutfits om van te smullen zijn. Eric Daman, de stylist van de serie, is mijn nieuwe mode-idool!

Concert van het jaar?
Major lazer op Pukkelpop. Ik hou eigenlijk maar van enkele van hun nummers, maar Diplo’s overactieve energie werkte zo aanstekelijk dat ik dat zomaar even vergat. Ook op Pukkelpop was zusjesband Haim voor mij de muzikale ontdekking van het jaar.

Blog van het jaar?
Tijdens de zoektocht naar elke week weer een andere ‘blog van de week’ op steps.be ontdekte ik zoveel mooie, goede, inspirerende, pure, oprechte, (h)eerlijke, onvergetelijke blogs dat kiezen wel heel moeilijk wordt. Dus blijf ik bij een ‘oude’ favoriet, 70 procent pure van Stephanie Duval. Een toffe buitenlandse (mode)blog vind ik Man Repeller, ik koester mensen met een hoek af!

Website van het jaar?
Steps.be natuurlijk!

App van het jaar?
Ik ben een absoluut appgroentje, maar Evernote is op korte tijd uitgegroeid tot één van mijn favorieten. Dat was ook wel te verwachten, want ik ben een enorme autist / lijstjesfan.

LOBKE GIELKENS
Freelance journaliste

Album van het jaar
The Broken Circle Breakdown the soundtrack staat op mijn iPhone en draai ik zotjes!

Boek van het jaar
Ha, een goeie! Mijn eigen boek Het Leuke Mamaboek omdat ik daar de helft van 2013 aan gewerkt heb. Als ik toch iemand anders zijn boek moet vermelden dan ga ik voor het Woonboek van de woonbloggers, omdat mij dat ongelooflijk geïnspireerd heeft om ons nieuwe huis in te richten. Ook van het leesboek Vele Hemels boven de zevende van Griet Op De Beeck heb ik enorm genoten.

Film van het jaar
Bij Tot Altijd heb ik toch serieus gesnotterd, maar dat was 2012 zeker? Toch heb ik vorige week toen hij op televisie uitgezonden werd er nog eens naar gekeken.

Serie van het jaar
Ik kijk bijna nooit tv, maar Eigen Kweek heb ik van begin tot einde gevolgd. Ik kijk al uit naar het vervolg! Ook Birth Day van Lieve Blanckaert heeft mij serieus geraakt.

Concert van het jaar
Kunt ge geloven dat ik afgelopen jaar naar geen enkel concert ben geweest? Volgend jaar ga ik met Mijn Lief wel naar een concert van The Broken Circle Bluegrass Band in de Arenberg (omdat het dit jaar uitverkocht was)

Blog van het jaar
Ik lees elke blogpost van Tales From The Crib, maar daarnaast lees ik nog een heleboel andere mamablogs zoals Verne en Jasper, Mamajulesbrussels, Liesellove, Emma en Mona, Hilde@Home, Jace Did It, Kerygma en Gedachtesprongetjes en ik schrijf veel aan mijn eigen blog Leuke Wereld. I love blogs!

Website van het jaar
Bloglovin omdat ik via deze website op de hoogte blijf van al mijn favoriete blogs.

App van het jaar
Evernote, mijn tweede geheugen, ik heb er bijna heel mijn boek mee geschreven. Instagram ook, daar ben ik lichtjes verslaafd aan!

ELISE VANHECKE
Freelance journaliste

Album van het jaar
Daft Punk – Random Access Memories. Tripje met vriendinnen, in de auto met mijn lief, achtergrond terwijl ik artikels schrijf, die plaat is sinds zijn release een onmisbaar deel van mijn leven geworden.

Boek van het jaar
Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck. Uitgelezen in één weekend en een Kleenex vol gesnotterd.

Film van het jaar
Django Unchained. Ik dacht dat het een jongensfilm zou zijn en het was dan ook met lichte tegenzin dat ik me door mijn lief liet meeslepen naar de cinema. Maar wat was dat! Al vanaf de eerste scène werd ik bijna  uit mijn cinemastoel gekatapulteerd.

Serie van het jaar
Eigen Kweek, maar dat zal iedereen wel antwoorden. Mag ik dus serie vervangen door programma? Dan ga ik voor 2013. Eerlijke tv zoals het moet. Soms grappig, soms ontroerend, maar vooral heel echt.

Concert van het jaar
Nick Cave op Werchter. Daar heb ik Nick Cave ontdekt. Eindelijk, geen dag te vroeg.

Blog van het jaar
Ik heb jou lief. Rauw, hard maar ook prachtig om te lezen hoe deze jonge papa omgaat met de emoties waar hij dit jaar mee werd geconfronteerd. Eerst verloor hij bijna zijn vrouw, dan bijna zijn zoontje. Hij slijt zijn dagen in ziekenhuizen, neemt er foto’s en pent er flarden tekst neer. Life’s a bitch, denk je alleen maar als je zijn verhaal leest.

Website van het jaar
Naast mijn schrijfwerk voor Steps, doe ik het ook met Flair. Als part of the webteam ga ik dus voor flair.be. Omdat de site eindelijk een update kreeg en hij er volgend jaar alleen nog beter zal uitzien.

App van het jaar
Ik ben (nog steeds) verslaafd aan foto-apps en met Afterlight bewerk ik mijn foto’s het liefst. De Slimste Mens-app ook, too good to be true!

TINE HEMERYCK
Freelance journaliste

Album van het jaar
Push the sky away van Nick Cave. Waarom? Om het Nick Cave is, tiens! Ik koop zelden nog volledige albums en beperk me meestal tot de beste liedjes op iTunes. Maar voor Push the sky away heb ik een uitzondering gemaakt.

Boek van het jaar
De lachende eland van Sten Treland, een absurd detectiveverhaal dat zich afwisselend in Antwerpen en Oslo afspeelt. Een ander boek dat klaarligt om te lezen is Stoner van John Williams, een roman uit 1965 die bij ons pas recent echt doorbrak. Ik heb nu al het gevoel dat ik het boek fantastisch zal vinden.

Film van het jaar
Lincoln. Sinds de komst van digitale televisie bekijk ik de meeste films gezellig thuis, maar Lincoln wou ik per se in de bioscoop zien. Ik hou nu eenmaal van praatfilms! Steven Spielberg did it again… En wat een acteur, Daniel Day-Lewis.

Concert van het jaar
The Broken Circle Breakdown in concert. Om een vriendin een plezier te doen heb ik haar vergezeld, maar mijn oorspronkelijke terughoudendheid was geheel onterecht. Die avond is er een nieuwe muzikale wereld voor me open gegaan en sindsdien kan ik echt genieten van bluegrass.

Blog van het jaar
Als fervent reiziger en fotofanaat ben ik zelf intensief aan het bloggen geslagen. En omdat je nooit lezers te veel kan hebben, hier is ie: Fractions of the world. Foto’s, reistips en af en toe een vrolijke noot, voor al wie net als ik gelukkig wordt van reizen en lezen over reizen.

Website van het jaar
Ik kan niet genoeg krijgen van websites als www.hellogiggles.com, www.gizmodo.com en www.freshgadgets.nl. De laatste snufjes, originele weetjes en entertainment op allerlei vlakken, op een luchtige manier gebracht. Ik kan heerlijk lang op die sites verdwalen. Lachen en bijleren is de perfecte combinatie als je het mij vraagt…

App van het jaar
Oké, de aap is uit de mouw: mijn eerste smartphone heb ik pas een maand geleden gekocht… Ik ben dus hopeloos achter wat app-ervaringen betreft. Waar ik wel al veel plezier aan heb beleefd is Shazam. Gedaan met klungelen met papiertjes in de auto om onderweg liedjes en artiestennamen te noteren, voortaan heb ik Shazam in de aanslag. Heerlijk!

LORE CALLENS
Freelance journaliste

Album van het jaar
Olympia van Austra is een originele, electronische plaat die tijdens nachtelijke ritten meteen de sfeer compleet maakt.

Boek van het jaar
Bonita Avenue van Peter Buwalda, een onwaarschijnlijke pageturner. Eens je één bladzijde gelezen hebt, ben je verloren. Heel knap geschreven en heerlijke personages. Alleen het einde viel een beetje tegen.

Film van het jaar
Django Unchained was een echte giller. Tarantino ging er weer stevig tegenaan met zijn zwarte humor en gratuit geweld. Zo fout, en toch zo hilarisch. De  Canadese kortfilm Henry (van Yan England), die een Oscarnominatie kreeg, heeft me dan weer het meest ontroerd. Een duik in het hoofd van een oude man die de greep op de realiteit verliest, met een prachtige soundtrack die mijn man nog steeds naspeelt op de piano.

Serie van het jaar
Ik weet dat veel mensen het laatste seizoen van Dexter verguisd hebben, maar ik bleef ondanks alles toch op het puntje van mijn stoel zitten.

Concert van het jaar
SX in Het Depot: een rustgevende cd, maar live een echte knaller met een geweldige frontvrouw, zo bleek! En Het Depot is ook een enorm sympathieke zaal.

Blog van het jaar
ellelei.blogspot.be staat vol nostalgische prentjes, gedachten en adresjes. Een ritje terug in de tijd!

Website van het jaar
www.lonelyplanet.com is een ideale website om even uit de realiteit te ontsnappen. Dichter bij huis is ook www.oogenblik.be de moeite, van een bevriende fotograaf die genomineerd is voor de Travel Photographer of the Year, en die iedereen doet wegdromen met zijn schilderachtige reisfoto’s.

App van het jaar
Daar doe ik (voorlopig?) nog niet aan mee.

Tot volgend jaar!