Wist je dat België op de klimaatranking het slechter doet dan China? We kunnen zelf ons steentje bijdragen om de volgende keer een trapje hoger op de ladder te komen. En misschien is Greta Thunberg niet je beste maatje, toch heeft ze een heel klein beetje een punt. Niet dat je nu per direct een veganist en klimaatactivist moet worden, maar deze kleine dingen kun je misschien wel uitproberen.

Toch een heel klein beetje veganist worden?

Koeien stoten zo veel methaan uit dat dit een negatieve invloed heeft op het klimaat zeggen veel milieuactivisten. Hoewel deze impact eerder gering is volgens de landbouw- en veeteeltsector, kan minder vlees eten toch nuttig zijn om de broeikasgassen te verminderen. Minder koeien betekent ook minder nevenverbruik om de runderen te laten groeien voor ze op je bord liggen. Een waarheid als een koe, nietwaar?

Doe je inkopen in verpakkingsvrije winkels

Jammer dat er maar een tiental verpakkingsvrije supermarktjes per provincie zijn want veelal werken ze samen met lokale handelaars en bieden ze vaak ‘bio’ aan. In deze gezonde foodhubs kun je duurzame voeding kopen in bulk, in glas of in recycleerbare verpakkingen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met de auto naar een naburig dorp of stad rijdt waar wel een bulkwinkel is, want dat is ook weer niet zo ecologisch.

Stop altijd een herbruikbaar tasjes in je sacoche

Nylon tasjes frommel je gemakkelijk in je handtas en je hebt er jarenlang plezier van. Een ander alternatief is dat je gewoon je papieren tasjes van de schoen- of kledingwinkel hergebruikt om boodschappen te doen. Vroeger kreeg je aan de kassa van de supermarkt een bruine papieren zak om je winkelwaar mee naar buiten te zeulen, maar op een bepaald moment deed plastiek haar intrede. Plastieken draagtassen, de grootste flater uit de geschiedenis?

Kleed je warmer aan

We zitten op ons werk vaak met de ramen open vanwege het coronavirus. We halen de dikke truien massaal weer uit de kast zodat de impact op ons gemoed minimaal is. Zet thuis de trend van de dikke kleren voort en draai de verwarming een paar graden naar beneden.

Schaf je een trottinette aan.

Wil je graag met de trein naar het werk sporen maar fietsen naar het station is jouw grootste nachtmerrie? Investeer dan in een elektrische step. Je neemt dat ding veel gemakkelijker mee op de trein dan een krakkemikkig plooifietsje dat je voor je vertrekt nog in elkaar moet flansen. Bovendien is zo’n step momenteel erg trendy. Reden te meer om de auto aan de kant te laten staan.

Oldskool is taboe!

De helft van ons leven bevindt zich op een harde schijf. Toch is er nog (te)veel papier in omloop. Stel je printer in op dubbelzijdig en gebruik papier dat minder zwaar is. Of nog beter: koop gerecycled papier dat op een duurzame wijze geproduceerd werd.