Sevilla herbergt het beste van Andalusië: warmte, zuiders temperament, flamenco en meesterlijke Moorse architectuur. Het is de stad van nauwe straatjes, gezellige pleintjes vol appelsienbomen, levendige tapasbars, weelderige tuinen en een van de grootste kathedralen ter wereld.

Het Plaza España is de eye-catcher van Sevilla.

Sevillanos zijn warme, enthousiaste mensen die op een traag maar intens ritme van het leven genieten. Ze zijn terecht trots op hun charmante stad die bovendien nog niet zo druk bezocht wordt als andere Spaanse steden. Toch lijkt de zwoele stad nooit te slapen: tijdens de siësta en ’s avonds na het werk lopen pleinen, terrassen en tapasbars vol. Vrienden en familie genieten graag samen van lekker eten en een paar cervezas. Laat je veroveren door de Andalusische charme!

Verdwalen in Santa Cruz

Santa Cruz is het hart van Sevilla. Deze voormalige joodse wijk is een wirwar van smalle straatjes met authentieke huizen met witte gevels, smeedijzeren balkons en verborgen patio’s. Tip: berg je stadsplan of Google maps op en verdwaal. Via kronkelende steegjes ontdek je ongetwijfeld schaduwrijke pleintjes vol appelsienbomen en talloze bars. De kathedraal van Sevilla is een van de grootste gotische kerken ter wereld. De toren (Giralda) is een overblijfsel van de Moorse bezetting. Vanuit de top geniet je van het vogelperspectief op de stad.

Moorse architectuur

Op een steenworp van de kathedraal ligt het Real Alcázar. Een magistraal paleis dat zowat iedere bezetting van Sevilla doorstond. De architectuur is een mix van verschillende invloeden, maar vooral de mudejarstijl (de bouwstijl van de Moren onder christelijke heerschappij) zet de toon. Hoefijzervormige bogen, marmeren zuilen, veel keramiek en houten plafonds met minutieus inlegwerk. In de wondermooie patio’s en weelderige tuinen is het heerlijk vertoeven tussen exotische planten en fonteinen. Tijd voor tapas? Flaneer naar Calle Mateos Gago en vervoeg er de locals in een van de vele authentieke tapasbars. Bestel manchego, fijngesneden jamón ibérico of een van de vele tapas uit de koeltoog.

Bootje varen of bootjes kijken

Langs de rivier Guadalquivir ontsnap je aan de drukte van de stad.

Op wandelafstand van het historisch centrum ligt het halvemaanvormige Plaza de España. Een magisch plein waar archilovers hun hart kunnen ophalen. De ene na de andere koets vervoert toeristen over het plein, langs de grote fontein. Koppeltjes kiezen voor een romantisch boottochtje, terwijl anderen vanop de bruggen geanimeerd toekijken. Het plein wordt omringd door het park María Luisa, ideaal om even uit te rusten. Ook langs de rivier Guadalquivir ontsnap je aan de drukte van de stad. Heerlijk om een boek te lezen of te kijken naar de voorbijvarende bootjes, gespierde roeiers en moedige lopers. Je kijkt er op de kleurrijke huisjes en kerktorens van Triana. In deze volkse buurt aan de overzijde van de Guadalquivir wonen nog steeds veel zigeuners, stierenvechters, flamencodansers en pottenbakkers.

Futuristische paddenstoelen

Op Plaza de Encarnación staat de futuristische Metropol Parasol.

De Andalusische hoofdstad telt een uitzonderlijk rijk erfgoed beïnvloed door de moorse, joodse en christelijke cultuur. Toch is het op Plaza de Encarnación even raar opkijken. De houten, ietwat futuristisch aandoende, constructie contrasteert sterk met de historische omgeving. Ondanks de aanvankelijke tegenstand van vele inwoners, deed Metropol Parasol (Las Setas in de volksmond, Spaans voor paddenstoelen) het plein heropleven.

Arabisch badhuis

Zoek je een exclusieve ervaring of ultiem ontspanmomentje? Bij het Arabische badhuis Aire de Sevilla  geniet je van hammam, diverse behandelingen en massages. Je kan er baden in een bad van Spaanse rode druiven, wat kan tellen qua decadentie. Het badhuis huist in een paleis in mudejarstijl, verstopt in een klein steegje in Santa Cruz. Vanuit het buitenbad op het dak heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal.

Alles wat je moet weten over Sevilla

De kleurrijke straatjes van Santa Cruz.

  • Sevilla ligt in het zuiden van Spanje en is de hoofdstad van zowel de provincie Sevilla als van de regio Andalusië. De stad ligt aan de rivier Guadalquivir.
  • Sevilla heeft van alle Europese steden gemiddeld ook de hoogste temperatuur. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt maar liefst 19 graden Celsius. In januari is de gemiddelde maximumtemperatuur nog steeds 16 graden. In juli is dat 35,3 graden.
  • Reken drie à vier dagen om de stad op het gemak te bezoeken. Blijf je langer, dan is Sevilla het ideale startpunt om andere grote steden als Granada en Córdoba te verkennen.
  • Goed om weten is dat Sevilla volledig uit zijn dak gaat tijdens de Feria de Sevilla  en de Semana Santa (Heilige Week). Wil je een authentieke ervaring beleven of vermijd je liever de drukte, it’s up to you.
  • Andalusië is de geboortestreek van de flamenco, Sevilla is dan ook dé plaats om een optreden bij te wonen. Ga naar een van de vele flamencobars of tablaos in Triana of woon een flamencoshow bij in Casa de la Memoria of Museo del Baile.

(Laura Claessens/foto’s istock)