Het leukste boek voor mama’s

251

17 OKTOBER 2013 | Lobke Gielkens werkt als journaliste voor Steps, maar in hoofdberoep is ze vooral mama. Een hele leuke trouwens, vraag het maar aan Kobe en Frauke! Moederen noemt ze haar roeping en daarom schreef ze er een boek over: het Leuke Mamaboek. 128 pagina’s vol tips voor mama’s, daar mag Lobke 6 vragen over beantwoorden…

mamaonthemove (1)

Lobke, leg het ons mannen nog eens uit. Wat is er zo leuk aan het moederschap?
Alles! (lacht) Tijdens mijn zwangerschap had iedereen mij gewaarschuwd dat ik nog zoveel mogelijk moest genieten want dat het na de geboorte gedaan zou zijn. Eerlijk gezegd vond ik die uitspraken er een beetje over. Oké, de eerste weken zijn niet te onderschatten, daar gaan we niet over liegen. Maar wat je ervoor in de plaats krijgt, is onbetaalbaar. Ik deed en doe nog altijd alles met mijn kinderen, misschien zelfs nog meer dan vroeger en weet je wat? Ik geniet van het mama zijn!

Hoe kom je erbij om er een boek over te maken?
Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik een blog begonnen waar ik aftelde naar de bevalling van mijn dochtertje. Ook na de geboorte van Frauke bleef ik bloggen over alle leuke dingen die ik spotte binnen en buiten mijn gezin. Tot ik het idee kreeg om er een boek over te schrijven, want er bestonden wel al veel boeken voor nieuwe mama’s, maar nog niet hét leuke mamaboek. (lacht)

Wat staat er precies in Het Leuke Mamaboek?
Het is opgedeeld in vier hoofdstukken. In het eerste heb ik alle informatie verzameld die je moet weten als je zwanger bent: van papierwerk over babyuitzet tot zwangerschapsgeheimpjes die niemand vertelt maar die je wel moet weten. Het tweede hoofdstuk is een DIY-onderdeel waarin ik allemaal leuke zelfmaakideetjes voorstel. Hoofdstuk drie is spek naar mijn bek: de online mama. Ik verwelkom er alle mama’s in de wondere wereld van het internet. Afsluiten doe ik met een hoofdstuk vol tips waar elke mama wel iets mee is.

Heb ik als jonge papa ook iets aan het boek?
Zeker weten! Pas bevallen mama’s zijn even van de wereld en automatisch komen de meeste papa’s plots op de tweede plaats. Als jij dit gevoel ook hebt, zal een en ander zeker duidelijk worden.

Dat valt goed mee hoor, maar wat vindt jouw man er eigenlijk van?
Eerlijk? Hij heeft er een dubbel gevoel bij. Mijn lief wil eerder anoniem blijven. Maar het boek gaat wel over zijn kinderen en zijn liefke, dus we geven een beetje van onze privacy weg. Gelukkig valt het allemaal nogal mee en nu hij het resultaat gezien heeft, is hij ontzettend fier!

En tot slot, wat is er NIET leuk aan mama zijn?
Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Vooral de vermoeidheid het eerste jaar is erg, maar het is een kunst om dit allemaal een beetje te relativeren. Als ik al één mama kan helpen met mijn boek, dan is het voor mij al geslaagd.

MAMABOEK_Cover_rood.indd

Het Leuke Mamaboek is uitgegeven bij Stichting Kunstboek (ISBN 978-90-5856-474-0). Vanaf vrijdag 17 oktober ligt het in de boekhandel.

Bart Casteleyn