Een dutje doen overdag, er is al heel veel over geschreven. Het zou de creativiteit aanwakkeren, gezond zijn, stress verminderen, en er ook nog eens voor zorgen dat je beter presteert. Hieronder lees je wat wetenschappers schrijven over de powernap.

Hoe lang moet dat dutje duren?

Dutjes van 10-20 minuten zouden je energielevel en cognitieve functies (intelligentie) een boost geven. Dutjes van 30 minuten hebben hetzelfde effect maar kunnen ervoor zorgen dat je je achteraf wat langer suf voelt. Wil je toch langer slapen dan 20 minuten, zet je wekker dan na anderhalf uur. Dan doorloop je een hele REM-cyclus en voel je je toch beter achteraf.

Wanneer doe je dat dutje best?

Dat is een moeilijke. Bij ochtenddutjes heb je het meest kans dat je in je REM-slaap terechtkomt. Dan pas kan het lichaam zich volledig ontspannen en voel je je achteraf ook emotioneel en fysiek weer beter. Namiddagdutjes zouden dan weer vooral een boost zijn voor je geheugen. Het ideale dutje bevat eigenlijk een combinatie van de twee. Gelukkig zijn er dokters die handige tools ontwikkelen die voor jou berekenen wanneer je best je dutje doet (afhankelijk van het moment waarop je bent opgestaan).

En dan is het tijd voor koffie…

Eerst een tas koffie drinken en dan 20 minuutjes slapen zou je bij het wakker worden een extra boost geven. Een Superman-slaapje dus. Wetenschappelijk bewezen, echt waar!

when-i-was-a-child-i-thought-naptime-was-a-punishment-now-as-a-grownup-it-just-feels-like-a-small-vacation-37307

Bron: apartmenttherapy