Een hippe feesttafel? Zo doe je het!

1308

De menu ligt al weken vast en er werd een minutieuze planning opgesteld. Maar de tafelschikking, daar breken heel wat gastvrouwen en –heren het hoofd over. Want kerst staat helaas vaak gelijk aan kitsch. Maar niet dit jaar! Wij vroegen interieurdesigner Anne-Catherine Gerets haar ultieme tips voor een moderne, maar gezellige kersttafel waarmee je in één klap Instafamous wordt.

Laat je tafel schitteren

Een tafelsetting begint bij de basis en dat is de tafel zelf. Als je een mooie houten of marmeren tafel hebt en deze wilt showen: goed idee! Indien dat niet het geval is kan je opteren voor een tafelkleed, lopers of placemats.

Ga voor karakter

Een volgende basisstap bij het dekken van een mooie tafel is het servies. Kies een mooie en duurzame soort die lang meegaat. Ga voor iets met karakter, zodat het niet te saai is, maar zorg wel dat het bij veel past. Een servies is een investering, so choose wisely. Je kan best één goede bordenset hebben die lang meegaat en dan af en toe een nieuw tafelkleedje kopen. Doordat het nieuwe tafelkleedje een andere kleur of textuur heeft zal je servies zich van een hele  andere kant laten zien.

Het gouden lepeltje

Ook de glazen en het bestek zijn cruciaal. De laatste tijd vind je allerhande trendy kleuren bestek, zoals goud, koper en mat zwart. Hiermee maak je een doodgewone tafelstyling in één klap wat specialer. Om ervoor te zorgen dat het geheel niet te feestelijk of te stijf wordt, kan je hier gewone lage glazen mee combineren.

Klein maar fijn

Zet verschillende kleine vaasjes met verse bloemen op tafel in plaats van één groot boeket. Het grote boeket zou namelijk je gasten belemmeren om naar elkaar te kijken.

Less is more

Als alle foodgerelateerde dingen op tafel staan (peper en zout, broodjes,…), komen de de non-foodgerelateerde elementen aan bod.  Kaarsen, vazen met bloemen, een menu,… Het kan allemaal! Overdrijf echter niet, want anders krijg je een overvolle tafel.

 

Unieke touch

Onmisbaar bij een tafelstyling zijn de persoonlijke details. Geef karakter aan je tafel  door een handgeschreven menu op een clipboard te bevestigen of een naamkaartje ergens aan vast te maken. Kraftpapieren labels zijn helemaal terug van weggeweest, zeker als je ze met een jutekoordje aan je servetten, bestek of glazen hangt.

Let it snow

Gebruik valse sneeuw. Dat zorgt in één oogopslag voor een cosy winter vibe . Je kan de sneeuw over je kerstboom strooien of voor je kerstdiner op het tafelkleed verspreiden. Vergeet nadien zeker niet goed te stofzuigen.

Winters effect

Een allerlaatste advies: ga voor groen!  Bloemen, gedroogde bloemen, takjes eucalyptus of gipskruid… Je kan ze in potjes of vaasjes steken, aan het servet vastmaken of gewoon over de tafel strooien. Voor een echt winters effect kan je  dennentakken en houtschijven gebruiken.

Insta Interieur

Interieurdesigner Anne-Catherine Gerets (Clo Clo Studio) heeft een grote voorliefde voor Scandinavisch design, vrolijke kleuren en toffe knutselideetjes. In ‘Insta Interieur’ geeft ze handige én betaalbare tips & tricks om van je huis een echte thuis te maken.