Zoals je gisteren kon lezen, is het deze week Fashion Revolution Week. En net deze week organiseert H&M de World Recycle Week. Het doel? Duizend ton gedragen kledij verzamelen en die hergebruiken. Al vertelt H&M niet de volledige waarheid.

Deze week pakt H&M uit met de World Recycle Week. Een hele week lang kan je oude kledij binnenbrengen bij de keten. In ruil krijg je een kortingbon voor bij je volgende aankoop. De Zweedse kledinggigant wil zo duizend ton kledij inzamelen en de vezels hergebruiken voor nieuwe kledingstukken.

H&M maakt stevig reclame voor de actie. Ze strikten zelfs popster M.I.A. als ambassadrice, die het nummer ‘Rewear It’ uitbracht om wereldwijd mensen aan te sporen om kledij te recycleren.

H&M(Foto: H&M)

Een nobele actie, maar verschillende activisten plaatsen een paar vraagtekens bij het initiatief. Van de duizend ton ingezamelde kledij, kan slecht een deeltje werkelijk opnieuw gebruikt worden. De meeste kledingstukken bestaan namelijk uit verschillende soorten vezels: katoen, polyester, wol,.. De technologie om die gemixte vezels te hergebruiken, bestaat nog niet. Maar wat gebeurt er dan met al die kledij?

Uit een onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat H&M 40 tot 60 procent van de ingezamelde kledij gebruikt voor ‘re-wear’. Lees: H&M verkoopt de kledij als tweedehands kledij en verdient daar een aardig centje mee.

Niet zo eerlijk van H&M, maar het moet gezegd worden dat de keten één van de enige ter wereld is die zoveel inspanningen voor het milieu levert. De voorbije jaren nam het merk meerderen initiatieven om de werkomstandigheden in de textielfabrieken in Bangladesh te verbeteren. Dat een wereldspeler als H&M hier en daar kritiek oogst, is niet meer dan normaal.

Wie niets doet, kan niks verkeerd doen, toch?