Droom je van een bezoek aan het mythische Nieuw-Zeeland? Dan moet je zeker de kans grijpen om ook de magische Hobbiton filmset uit de ‘Lord of the Rings’ te bezoeken. Zelfs als je geen fan bent van de bekende trilogie is het een onvergetelijke ervaring. Wedden dat je tijdens je bezoek aan de Alexander boerderij in Waikato je innerlijke Hobbit ontdekt?

Een bezoek aan de Hobbit huisjes

Al meteen bij aankomst aan deze uitgestrekte boerderij word je geprikkeld door de idyllische omgeving dat je naar de beroemde filmset leidt. Met een busje rijd je langs prachtige, glooiende en groene landschappen terwijl de grazende schapen zich niets aantrekken van de honderden toeristen die hier dagelijks langskomen.


Tijdens de rit naar de ingang van de Hobbiton filmset krijg je een filmpje te zien waarin Peter Jackson, de regisseur van de trilogie ‘Lord of the Rings’ en de Hobbit films, enkele fijne anekdotes vertelt en je meer te weten komt over de boeiende geschiedenis van de boerderij. Kijk tijdens de rit ook af en toe naar buiten en je weet onmiddellijk waarom de regisseur precies deze plek koos als de thuisbasis van de Hobbits.

Jaren geleden, in 1988, werd Peter Jackson al verliefd op het landschap van de Alexander boerderij. Hij ontdekte de plek tijdens een helikoptervlucht over het Noordereiland. Jackson liet prompt de helikopter landen en vroeg de eigenaar of hij de boerderij kon huren voor een filmserie. De boer antwoordde dat hij later moest terugkomen, omdat er een rugbywedstrijd aan gang was. En zo geschiedde…

Voor de trilogie van de Lord of the Rings werd de filmset steeds afgebroken na het filmen. Maar ook na afloop van de filmserie bleven toeristen de boerderij bezoeken om een blik op te vangen van de Hobbiton, ook al bleef er niets meer van over. Jaren later, toen de filmlocatie werd heropgebouwd voor ‘The Hobbit’, werd het een permanente filmset zodat iedereen de Hobbiton écht kon bezoeken.

Oog voor detail en grappige verhalen

Tijdens je bezoek mag je het volledige Hobbit dorpje ontdekken en dat is veel groter dan je op het eerste zicht zou denken. De gids vertelt non-stop grappige en verbluffende verhalen over de locatie en de filmset. Het zal je waarschijnlijk snel opvallen dat de Lord of the Rings regisseur, Peter Jackson, fantastisch goed is in het uitwerken van minutieuze details.

De boeken van de Lord of the Rings lieten de fantasie van Peter Jackson op hol slaan. Zo wordt er in de trilogie geschreven over een soort kleine pruimenboom die helemaal niet in Nieuw-Zeeland groeit, maar dat kon de regisseur niet tegen houden om het boek toch zo gedetailleerd mogelijk te verfilmen. Hij liet daarom een ander soort boompje planten en liet hiervan alle blaadjes plukken. Daarna werd met hand en draad de pruimen en blaadjes van een echte pruimenboom vastgemaakt. Enorm veel werk voor een boom die je waarschijnlijk niet eens hebt gezien in de films…

Wist je trouwens ook dat er heel weinig rekwisieten in de film nep waren? Alle groenten en fruit die je in de Hobbit tuintjes zag groeien, zijn allemaal echt. Zelfs de vuile was die buiten hing te drogen, was echt ‘vuil’. Tot op de dag van vandaag wordt die trouwens nog elke dag vervangen!

(foto’s getty images)