Hoe bitter ben jij?

448

Hoe bitterder, hoe hipper. Bitter is het nieuwe zoet en wordt dé zomersmaak, denk maar aan de gin-tonicrage. Koning van de bitterdrankjes Campari speelde mooi in op deze smaaktrend en ontwierp in samenwerking met de KULeuven een bitterschaal. Benieuwd hoe goed jouw ‘bitterpapillen’ zijn? Doe dan de test!

Tien-tinten-bitter-schaal

De bitterschaal gaat van 1 tot 9, met 1 als minst bitter product en 9 het meest bitter product.Wist je trouwens dat zwarte chocolade en een pintje even bitter zijn? Allebei scoren ze een 6 op de bitterschaal. Een radijsje (3) is maar heel licht bitter, terwijl Campari-Tonic zich met een score van 9 tot absolute bitterkoning kroont. De rangschikking ziet er als volgt uit:

  1. Veldsla
  2. Peterselie
  3. Radijsjes
  4. Witloof
  5. Olijven
  6. Chocolade, bier en gin & tonic
  7. Pompelmoes, Aperol Spritz & tonic
  8. Koffie en Cynar
  9. Campari tonic

De Belgen scoren slecht

Naar het schijnt kunnen onze bittere smaakpapillen wel nog wat training gebruiken. Want ondanks onze bittere nationale trotsen (bier en chocolade), scoort de Belg niet zo goed op de schaal. Uit een rondvraag door onderzoeksbureau iVox bij 1.000 Belgen blijkt dat slechts 5/10 Belgen bitter juist kunnen inschatten. Bij de meeste Belgen scoorden de groenten net veel bitterder dan bier en bittere cocktails. Vooral vrouwen zouden fan zijn. Vrouwen schatten bitterheid veel beter in dan mannen. En ook Antwerpenaren en West-Vlamingen blijken grotere bitterkenners dan andere Vlamingen.

Volgens Vlaanderens bekendste trendwatcher Herman Konings komt dat omdat we de laatste jaren minder met bitter in aanraking komen als kind. “Bitter is een smaak die je moet leren appreciëren en aanleren. Net zoals je je eerste pintje afschuwelijk vond en er nu niet meer kan afblijven”

Hoe komt het dat we geen goede bittere smaakpapillen hebben? Belgen zijn niet meer opgegroeid met bitter. Vroeger aten kinderen veel meer bittere groenten van eigen bodem, zoals witloof en spruitjes. Maar dit is de laatste decennia heel erg verminderd met als gevolg dat onze inschatting van de bittere smaak het laat afweten. Maar de jongste jaren kennen we een kentering. Ouders van nu nemen meer tijd om smaken af te wisselen.

Volgenns Konings zullen onze bittere smaakpapillen zich de komende jaren weer beter ontwikkelen. Zoet zal er dus stilaan uitgaan en bitter zal zich aanbieden als het perfecte alternatief. Deze nieuwe generatie is veel meer op zoek naar pure en authentieke smaken, kwaliteit en gezondheid.

Bekende Vlamingen deden de test

Chef Wim Ballieu scoorde 8/10 op de bitterschaal en is daarmee een echte bitterlover.  “Daar ben ik heel blij mee, want bitter is samen met zuur mijn favoriete smaak. Geef mij maar de bitterste pompelmoes of ceviche, niets heerlijker dan dat!”

Presentatrice Hanne Troonbeeckx scoorde een onvoldoende: 2/10 en kwam bitter stranger uit als resultaat. Tussen haar en bitter is het dus geen grote liefde. “Een 2 op 10 viel wel te verwachten. Pure bittere smaken kunnen mij niet bekoren, tenzij ik het ‘pimp’ met andere smaakjes. Ik merk dat bitter steeds populairder wordt en ik kan me wel voorstellen dat het erg verfrissend werkt in de zomer. Toch bestel ik liever een zoete cocktail.”

Hier kan je zelf testen hoe bitter je bent!
Krijgen jullie plots ook zo veel zin in een bittere cocktail tijdens een zonnig terrasje? Met de zomer in vooruitzicht hebben jullie alvast de perfecte reden om je smaakpapillen goed te trainen!

Win! Vergeet ook niet na de test je e-mailadres achter te laten om kans te maken op een exclusief Campari-pakket!