Hoe herken je een Quarter-Life Crisis?

85

29 OKTOBER 2013 | Een Quarter-Life Crisis is een recent fenomeen dat voornamelijk voorkomt bij twintigers. In tegenstelling tot zijn oudere broertje, de midlifecrisis, is het probleem nog maar recent erkend. Hoe herken je het, bij jezelf of bij iemand anders? En vooral, wat kan je eraan doen?

De Quarter-Life Crisis wordt veroorzaakt door het niet inlossen van bepaalde verwachtingen. De problematiek klinkt misschien wat banaal, maar kan voor iemand die ermee kampt, verlammend werken. Het probleem komt voornamelijk voor bij twintigers, die net op een kantelmoment in hun leven staan.

Van kinds af aan word je voorbereid op het latere leven; je studeert, gaat naar school, kiest een studierichting, allemaal om jezelf beter voor te bereiden op het echte leven dat wacht. Als dat allemaal vlotjes is afgerond, start je een job en ga je alleen wonen. Maar dan komt het, het besef dat de voorbereiding voorbij is, dat het einddoel bereikt is en dat je leven er de komende 40 jaar ongeveer hetzelfde zal uitzien.

Dat gevoel kan voor een crisis zorgen, niet een waarbij je een sportwagen koopt of je partner inruilt voor een jonger model, je bent immers zelf nog geen dertig. Maar eerder een crisis waarbij je alles en iedereen, en dan vooral jezelf, in twijfel trekt. Ben je na dit te lezen aan het twijfelen geslagen of je er zelf last van hebt? Hier zijn alvast vijf duidelijke tekens:

–    Je hebt zin om iets geks te doen, maar je durft geen echte beslissing te nemen.
–    Je bent nostalgisch naar je tijd in de middelbare school, toen alles nog eenvoudig was.
–    Je negeert je financiële situatie en hoopt op het beste telkens je geld wilt afhalen.
–    Je twijfelt aan je huidige liefdessituatie.
–    Je vergelijkt je eigen leven constant met dat van anderen.

Realiseer je nu dat je waarschijnlijk een crisis te pakken hebt? Geen nood, je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten!

Ten eerste moet je beseffen dat je verwachtingen misschien veel te hoog liggen. Stel realistische doelen en besef dat je niet alleen bent. Praat erover met vrienden, lach jullie problemen weg en de wereld zal er al heel wat mooier uitzien. Ten tweede moet je stoppen met vergelijken. Niemand zijn leven is perfect en je weet nooit welk verhaal schuilgaat achter die leuke reisverslagen van een vriendin op Facebook. Ten derde helpt het om de crisis eerder te bekijken als een noodzakelijke overgang. Toegegeven, je weet soms niet waar je mee bezig bent, maar je kan het jezelf makkelijker maken door je te omringen met goede vrienden en zo weinig mogelijk te wentelen in zelfmedelijden.

Renske De Maesschalck