Hoe kies je een parfum dat best bij je past? Vijf tips van een professional

135

Ruik jij ook door het bos de houttonen niet meer? Nood aan een nieuw parfum en geen idee hoe eraan te beginnen? Journalist en beautyexpert Sofie Albrecht begeleidt je op je zoektocht met haar boek Parfumwijzer. Wij ontfutselden haar dé vijf tips.

1. Probeer een geur niet te analyseren.

“Mijn belangrijkste tip bij het kiezen van een parfum is om het niet te gaan analyseren. Proberen uitpluizen uit welke elementen een geur bestaat, staat enkel het genot ervan in de weg. Probeer je in plaats daarvan te focussen op het gevoel dat een bepaald parfum bij je oproept. Bij het beluisteren van een pianoconcerto van Mozart onderzoek je toch ook niet hoeveel do’s er in een bepaalde passage zitten?” (lacht)

2. Beperk je niet tot vrouwenparfums of mooie flacons.

“Hou je bij het kiezen van een geschikt parfum niet te veel vast aan de verpakking of zelfs het geslacht waarvoor een parfum bedoeld werd. Ik geloof niet in mannen- en vrouwenparfums, zolang de klik met je huid er is, zit je goed.”

3. Als je iets goed wilt ruiken, snuif dan in korte trekjes.

“Wanneer je een parfum probeert, snuif dan niet in een diepe, langgerekte haal, maar gebruik korte trekjes. Als je diep snuift, krijg je te veel informatie door en ruik je minder goed.”

4. Begin bij het ruiken van parfums altijd met de frisse geuren.

“Let op de volgorde waarin je parfums ruikt: begin eerst met de frisse geuren, en houd de zware, zwoele geuren voor later. Na een suikerbom is het veel moeilijker om het delicate van een frisse bloemengeur in te schatten.”

5. Wrijf niet wanneer je parfum op je pols verstuift.

“Wanneer je parfum verstuift op je pols, mag je niet wrijven. Door de wrijvingswarmte gaan sommige ingrediënten sneller verdampen, waardoor je de geurindruk vervalst en geen goed beeld krijgt.”
Parfumwijzer is uitgegeven bij Uitgeverij Manteau.

Tekst: Ine D’hoe.