Hoe leer je het beste van je fouten?

86

15 OKTOBER 2013 | Leren uit je fouten, het is een concept dat veel makkelijker klinkt dan het is. Want hoe weet je nu waar het precies is fout gegaan? En nog belangrijker, hoe vermijd je dat het nog eens gebeurt?

Om echt te kunnen leren van je fouten, is het belangrijk dat je weet welke lessen nuttig zijn voor de toekomst en welke niet. Met deze stappen ben je alvast op de goede weg.

Bekijk je planning
Heb je op voorhand even stil gestaan bij de mogelijke problemen die zouden kunnen opduiken? Waarschijnlijk niet. Als je in de toekomst aan een nieuw project begint, neem dan genoeg tijd om na te denken over mogelijke tegenslagen en – vooral – de oplossingen ervoor.

Bereid je goed voor
Vaak wordt een nieuw plan gestart zonder de goede voorbereiding, waardoor het moeilijker wordt om het vol te houden. Wil je bijvoorbeeld gezonder gaan eten, hou dan eerst een grote kuis in je kast en gooi alle ongezonde zaken weg. Eens je bezig bent, zal het des te makkelijker zijn om vol te houden als je kasten enkel vol zitten met gezonde snacks.

Motivatie
Denk na over de momenten waarop je minder gemotiveerd was tijdens het uitoefenen van je project. Zo kan je erachter komen welke factoren een invloed hebben op je motivatie, en zo kan je in de toekomst die factoren uit de weg gaan of aanpakken.

Controle hebben
Veel mensen hebben het gevoel dat een mislukking grotendeels te wijten is aan ongeluk of andere factoren waar ze geen controle over hadden. In sommige gevallen is dat gedeeltelijk waar, maar eigenlijk heb je veel meer controle dan je denkt.
Was je bijvoorbeeld van plan om een feest te organiseren, maar is op het laatste moment de locatie toch niet beschikbaar? Dan zou je snel veronderstellen dat je daar niets kan aan doen. Toch kan je in de toekomst de dingen anders aanpakken zodat het risico kleiner is. Vraag naar referenties of laat een verzekering afsluiten. Zo heb je meer controle.

Renske De Maesschalck