Hoe maak ik zelf een photobooth?

82
Ontwikkel je eigen photobooth

Een fotograaf op je feest staat garant voor professionele, perfect bewerkte foto’s. Maar je kan je gasten ook zélf aan het werk zetten. Hoe? Met een photobooth. Oftwel: een doe-het-zelf-fotostudio waar je gasten meestal hun lolligste snuiten en gekste poses bovenhalen. Superleuk voor jong en oud. Het enige nadeel is de wachtrij aan de photobooth, want het werkt verslávend!

Hoe werkt een photobooth?

Ken je ze nog? Die automaten in stations waar je achter een gordijntje een pasfoto kan laten maken? Daar komt de term photobooth vandaan. En ze werken eigenlijk hetzelfde, maar dan met leuke extraatjes. Je kiest grappige props zoals hoedjes, brillen, pruiken en soms ook een achtergrond. Met een druk op de knop maak je zelf de foto, die meestal ook meteen geprint wordt. Als je de photobooth (digitale) kopieën laat maken, heb je op het einde van het feest ook alle foto’s. Zo sluit je het feest af met twéé fotoboeken: de mooie, ‘serieuze’ foto’s van de fotograaf én de officieuze feestneuzenfoto’s.

Welke soorten photobooths zijn er?

• Open photobooth: de photobooth zonder booth. Er is een camera, een achtergrond en props. Je drukt op de knop en enkele tellen later worden de foto’s gemaakt. Ook amusant voor de omstaanders!
• De ‘old-school’ photobooth: een echte box waar je in kan, van klein hokje voor 2 personen tot heuse kiosk voor 15 fotomodellen.
• Slow-motion video photobooth: maakt korte videoclips in overdreven trage slowmotion: sowieso hi-la-risch!
• Green screen photobooth: trek gekke bekken voor de Eiffeltoren, in een sprookjespaleis, tussen de aapjes van het oerwoud, … Oneindige mogelijkheden.
• Photobooth op wielen: topper voor wie houdt van een vleugje nostalgie. Meestal een tot photobooth omgebouwde caravan of Volkswagenbusje.

Hoeveel kost een photobooth?

Elk type photobooth heeft natuurlijk z’n eigen prijskaartje. Sommige photobooths hebben geen ingewerkte printer en versturen de foto’s digitaal. Dit type is het goedkoopst, zo’n €150. Een klassieke gesloten photobooth huur je voor zo’n €500 per halve dag, inclusief props. Uiteraard zijn de ‘speciallekes’ zoals een caravan of busje het duurst: reken op zo’n €700. Vraag altijd goed na hoeveel prints inbegrepen zijn in de prijs.

Past een gehuurde photobooth niet in het budget van je communiefeest, maar ben je er 100% van overtuigd dat je gasten het geweldig zullen vinden? Stroop die mouwen op en maak er zelf eentje. Het makkelijkste is een open photobooth.

1. Verzamel toffe props. Zoek inspiratie in carnavalswinkels en onthoud: hoe gekker hoe beter. Ga voor glitter, felle pruiken, toeters en bellen!
2. Zoek een rustig hoekje in je feestzaal en hang bijvoorbeeld een exotische poster of retrobehangpapier op als achtergrond.
3. Vergeet niet dat het een kinderfeest is: zorg ervoor dat de kindjes wat hoger kunnen staan en binnen het bereik van de camera vallen.
4. Zet een camera op een stevig statief. Heb je geen goede camera? Zet dan een laptop met kwalitatieve webcam op een stevige sokkel zodat de gasten meteen hun foto kunnen zien. Het voordeel is dat je laptop de foto meteen kan doorsturen naar de printer.
5. Te lastig? Zorg voor props, maak een leuke achtergrond uit een groot stuk karton of een houten plaat en wijs een amateurfotograaf aan. Net zo goed!

Tekst: Anouk Mouton / Foto’s: Getty Images