Hoe verslaafd ben jij aan je smartphone?

183

Soms lijkt het wel of iedereen voortdurend op zijn smartphone zit te tokkelen en lijken gewone menselijke contacten iets uit een ver verleden. Maar is het echt wel zo erg met ons gesteld? Jolien Vangeel, medewerker aan het Click-project van het Instituut voor Mediastudies aan de KU Leuven, nuanceert en geeft tips om je smartphonegebruik onder controle te houden.

 

A

Het internet is overal en inderdaad een wezenlijk onderdeel van ons leven. Het is ook niets negatiefs, integendeel: het is vaak erg handig, leuk en gemakkelijk. We kunnen bijna niet meer zonder en eigenlijk hoeven we ook niet zonder te kunnen. Maar we moeten er wel mee leren omgaan. Door zijn anonimiteit, beschikbaarheid en onbegrensdheid dreigen we immers onszelf al eens te verliezen.  Het internet zelf vormt echter geen gevaar, daaraan raakt niemand verslingerd. Mensen raken wel verslaafd aan de activiteit waarvoor ze het internet gebruiken. De meest voorkomende internetverslavingen zijn gamen, porno bekijken, gokken en op sociale netwerksites surfen. Het internet maakt dit makkelijker en dus vaak erger. Maar in onze huidige maatschappij is het erg moeilijk om te definiëren wat problematisch internetgebruik precies is, net omdát het medium zo alomtegenwoordig is. Toch hebben we geprobeerd dit in cijfers te gieten en die zijn gelukkig niet zo alarmerend. Minder dan 1% van de Belgen zou internetverslaafd zijn. Dat betekent dat ze volledig de controle kwijt zijn over hun internetgebruik en dat ze zichzelf en anderen hiermee schade berokkenen. Bij 5% is het gedrag problematisch en bij bijna 95% normaal. Maar wat betekenen die termen? Wat ouders vaak problematisch vinden, is voor jongeren normaal.

 Signalen die erop kunnen duiden dat je smartphonegebruik problematisch is

– Je ondervindt negatieve gevolgen van je overmatig internetgebruik in je werk, school of dagelijks leven.
– Anderen (familie, collega’s,..) wijzen je op je overmatig smartphonegebruik. Ruzies hierover zijn wel degelijk een negatief gevolg, dus neem de opmerkingen van je naasten ernstig.
– Je zegt afspraken af ten voordele van activiteiten op het internet.
– Je gaat door het lint wanneer je batterij plat is.
– Je baas betrapt je geregeld op uitstapjes naar sociale media.

Herken je deze of enkele signalen hiervan bij jezelf? Laat je smartphonegebruik niet (verder) ontsporen want afkicken van internet kan helaas niet via de coldturkeymethode. Je zal er altijd mee in aanraking blijven komen, dus leer er verstandig mee omgaan.

Hou je smartphonegebruik onder controle

1. Wie echt verslaafd is, moet hulp zoeken bij een therapeut.
2. Wees alert voor problematisch internetgebruik. Luister als anderen er klachten over hebben en analyseer zelf je gedrag.
3. Neem je smartphone niet mee naar bed en/of schakel hem uit.
4. Leg hem op café of restaurant niet op tafel, maar laat hem in je handtas of broekzak zitten.
5. Aanvaard dat je niet altijd van alles op de hoogte kan zijn. Een bericht, reactie of feestje missen, is het einde van de wereld niet.
6.  Investeer in je offlinerelaties.
7. Doe de zelftest over internetverslaving op www.dedruglijn.be.