Hoeveel vrienden heb je echt nodig?

439

15 JANUARI 2014 | Uit een nieuwe studie van Oxford University is gebleken dat we gedurende ons hele leven een constant aantal dichte vrienden hebben. Met andere woorden: als we twee nieuwe vrienden bijmaken, zullen er ergens in je vriendengroep twee andere sneuvelen.

Ondanks sociale media en het gemak om met honderden mensen in contact te staan, hebben de meeste mensen slechts een handvol échte vrienden. Uit een studie van de Said Business School in Oxford University is gebleken dat elke persoon een cirkel heeft van vrienden die over de jaren heen qua aantal constant blijft. De personen die deel uitmaken van de vriendengroep kunnen echter veranderen. ‘Dat betekent dat als je twee nieuwe hechte vrienden maakt, er twee andere zullen verdwijnen’, zegt Felix Reed-Tsochas van Oxford University tegen de Independent.

De reden hiervoor is het feit dat mensen een beperkte emotionele capaciteit hebben om vriendschappen te onderhouden. ‘Echte vrienden vergen tijd en energie, het aantal mensen aan wie je die tijd en energie kan geven is dus beperkt’, leggen de onderzoekers uit.

Uit de studie is ook gebleken dat de meeste mensen gemiddeld vijf tot acht dichte vrienden hebben en dat vooral de periode tussen de middelbare school en universiteit en tussen universiteit en beginnen werken een overgangsperiode is waar nieuwe vrienden de plaats innemen van oude.

Renske De Maesschalck