Ja, we weten het: het zonnetje schijnt en die cocktail en dat terrasje met vrienden lijken net iets aantrekkelijker dan een rondje in de fitnesszaal. Groot gelijk, geniet ervan! Maar hoeveel trainingen mag je eigenlijk missen zonder dat je lichaam daar last van ondervindt?

Een training één keer overslaan, is zo erg niet. Soms is het zelfs goed om wat rust te nemen, zo kan je lichaam even bijtanken van alle inspanning. Niets aan de hand dus. Maar langer dan twee weken niets doen, zal wel effect hebben op je conditie en uithoudingsvermogen. Een studie in het vakblad Journal of Applied Physiology toont aan dat na twee weken rust je cardiovasculaire gezondheid, spiermassa en insulinegevoeligheid aanzienlijk kunnen dalen.

Heb je tijdens je vakantie genoten van platte rust en wil je er nu weer stevig invliegen? Toch maar opletten: je conditie is immers wat achteruit gegaan en wanneer je je al te stevig in het zweet werkt, ben je vatbaarder voor blessures. Beter is om je gewone sportschema eventueel wat in te korten of voor een minder zware workout te kiezen. Na ongeveer een week kun je opnieuw je reguliere trainingen aan. En goed om weten: de eventuele verloren spiermassa en conditie die je kwijt was door lekker niets te doen, heb je er vrij vlug opnieuw bij.