Als kattenfreak vind ik natuurlijk dat katten de meest intelligente huisdieren van allemaal zijn, al moet ik toegeven dat honden ook behoorlijk bij de pinken zijn. Niet alleen hondenbaasjes zullen dit gretig bevestigen dat hun viervoeter best een slim brein heeft, ook de wetenschap is hiervan overtuigd. En je hond is zelfs slimmer dan je denkt want het diertje heeft namelijk door wanneer je keihard aan het liegen bent. Want ook dat werd wetenschappelijk onderzocht.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat honden onze menselijke spraak begrijpen. Nu moet je niet meteen gaan voordragen uit Ulysses, daar wordt geen hond wijzer van. Onderzoek van de Eotvos Lorand Universiteit in Hongarije toont namelijk vooral aan dat honden toonhoogtes en woorden herkennen. De manier waarop je iets zegt, is dus belangrijk voor het beestje; honden gaan aan woorden met een specifieke toonhoogte een betekenis toekennen en daar passend op reageren. Ze doen dat het best op woorden die op een vrolijke en positieve toon worden uitgesproken en het slechts op agressieve, negatieve woorden. Wat eerlijk gezegd weinig verrassend is: wij mensen reageren immers ook veel beter op een positieve en vrolijke communicatie.

Wat wel opvallend is, s dat honden doorhebben wanneer je tegen hen liegt. De Kyoto University in Japan onderzocht hoe honden leren wie ze moeten vertrouwen en wie niet. Ze deden dat door 34 honden te testen. Elke hond werd individueel getest.

Eerst stuurde een man de hond naar een kom met hondenbrokken. De man maakte daarbij duidelijk dat hij het was die de lekkere kom had aangewezen. In een volgende ronde stuurde de man de hond opnieuw naar een kom, maar die bleek leeg tot grote teleurstelling van de hond leeg te zijn. Tijdens een derde ronde stuurde de man de hond naar diezelfde kom, maar nu zat er toch eten in. De hond hapte echter niet toe en negeerde de instructies van de man. De hond toonde in deze fase vooral blijk van argwanen: de man was immers niet te vertrouwen.

“Ik was echt verrast dat de honden zo snel hun vertrouwen verloren”, zegt Akiko Takaoka die het onderzoek leidde. “Honden hebben meer sociale intelligentie  dan we dachten.”

Bij deze dus. Je hond weet wanneer je liegt. Je bent gewaarschuwd.

(foto Getty)