Luister naar het ruisen van de bomen, het fluiten van de vogels, het stromen van het beekje, je eigen ademhaling en her en der spelende kinderen. Neem de omgeving met al je zintuigen op en spits je oren om volledig tot rust te komen. We nemen je mee naar plaatsjes waar de streekeigen geluiden regeren. Welkom in stiltegebieden en op stilteplekjes.

Stiltepad in Westouter

Dit buitengewoon wandelpad nodigt je uit om stil te worden, te luisteren naar je ademhaling, het ruisen van de bomen, het fluiten van de vogels, het kabbelen van een beekje … Hangmatten, ligzetels en zitbanken – op enkele heel bijzondere plekken- prikkelen je zintuigen. Langsheen het pad staan er haiku’s van dichter Geert De Kockere gegraveerd. Het Stiltepad, dat flirt met de Franse grens, doorkruist vijf natuurgebieden en trakteert je op enkele mooie vergezichten.
www.toerismeheuvelland.be

Stiltepad in Diksmuide

Het traject volgt een oude verbindingsloopgraaf, ‘de loopgraaf van de hoop’ genoemd, tussen de Dodengang en het dorp Kaaskerke, dat in 1914 werd omgebouwd tot een groot loopgravencomplex, een versterkte burcht op de Frontzate. De ruïne midden op het Stiltepad is een overblijfsel van de hoeve Sabbe, die heropgebouwd werd na de Eerste Wereldoorlog.
www.bezoekdiksmuide.be

Stiltegebied Kalmthoudse Heide

Het Stiltegebied Kalmthoutse Heide is een van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een zeldzaam relict van het eens zo uitgestrekte Europese heidelandschap. De ‘achtertuin van de Antwerpenaren’ heeft zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een echte publiekslieveling. Tijdens je tocht kan je talrijke zeldzame dier- en plantensoorten ontdekken. Je vindt er tal van wandel-, fiets en ruiterroutes. Ook wie minder mobiel is, trekt er hier comfortabel op uit. Bovendien is er het blindenpad ‘Vlinder’; een wandelpad volledig ingericht voor mensen met een visuele beperking.
www.grenspark.be

Stiltegebied Wortel-Kolonie

Ten oosten van Wortel ligt het meer dan 400 hectare grote gebied Wortel Kolonie. Ooit een kolonie voor landlopers, vandaag de stek voor tientallen soorten vogels, vleermuizen, insecten en andere bewoners. Statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af. Laat je niet misleiden door de rust en stilte, Wortel Kolonie krioelt van het dierenleven. Het gebied is cultureel-historisch erfgoed en mag ook het kwaliteitslabel Stiltegebied op zijn naam schrijven. In dit unieke bosrijke landschap, dat een boeiende geschiedenis herbergt, kan je heerlijk wandelen, fietsen en ruiteren.
www.kolonie57.be

Natuuroase in het Zoniënwoud

Natuuroases zijn geïnspireerd op het fenomeen bosbaden, het zogenoemde Japanse Shinrin-yoku. Het zijn plekken bij uitstek voor een stil, traag en meditatief verblijf in de natuur. In Vlaanderen zijn intussen zes gebieden voorzien van een korte, bewegwijzerde lus van ongeveer 2 kilometer waar je onderweg geniet van houten objecten waarop je kunt zitten, liggen, hangen… De Onthaalpoort Groenendaal aan het Zoniënwoud is zo’n natuuroase.
www.natuurenbos.be

Zin in nog meer stilteplekjes? Deze tien gebieden in Vlaanderen beschikken over het kwaliteitslabel Stiltegebied:

  1. De Schelde-oevers in Bornem (Antwerpen)·
  2. De Liereman in OudTurnhout (Antwerpen)·
  3. Kalmthoutse Heide in Kalmthout (Antwerpen)·
  4. Wortel-Kolonie in Hoogstraten (Antwerpen)·
  5. Gestel in Berlaar (Antwerpen)·
  6. Gerhagen in Tessenderlo (Limburg)·
  7. Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi (Limburg)·
  8. Zwarteput op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal (Limburg)·
  9. Altenbroek in Voeren (Limburg) ·
  10. HetOost-Vlaamse deel van het gebied Dender-Mark (Oost-Vlaanderen)·

Auteur: Mieke Vercruijsse / Beeld: Getty Images