Hot Cuisine de Pierre

155

15 MEI 2015 | Dat wij bij Steps een zwak voor blogs hebben, is publiek geheim. Daarom zetten wij elke week een andere Belgische blog en blogger in de kijker. Hot Cuisine De Pierre neemt deze week het kroontje over.

De culinaire duizendpoot achter deze foodblog is Pieter ‘Pierre’ Declercq.Wij stelden hem 10 smakelijke vragen!

Pieter, waarom ben je ooit begonnen met bloggen?
Het is zo’n beetje gestart met een blog tijdens mijn Erasmusperiode in Perugia. Ik wou mijn ervaringen delen met het thuisfront en deed dat via een blog. Die werd toen enorm veel gelezen en evolueerde nadien naar een fotoblog. Drie jaar geleden gooide ik mijn passie voor koken én fotografie samen in één blog ‘Hot Cuisine de Pierre’. Ondertussen groeide mijn blog uit tot een platform en uitlaatklep voor al mijn culinaire uitdagingen en evenementen.

Hoe hou je het bloggen vol?
Het is niet altijd evident, dat geef ik toe. Zeker met een voltijdse job. Wanneer ik een week veel op de trein zit, merk ik wel dat ik meer kan schrijven. Verder hou ik het vol omdat het over een passie gaat. Het is ook een spiegel, waardoor ik zie hoe ik evolueer van een simpele pesto naar een verfijnd dessert. In drie jaar tijd veranderde ik van een fotograaf die kookte, naar iemand die streeft naar small gatherings en great stories. Die verhalen, die evenementen zijn mijn passie en daardoor hou ik het vol.

Wie of wat inspireert jou?
Ik haal mijn inspiratie voor mijn dessert battles uit een select aantal kookboeken (Sweet Studio van Darren & Purchese, The New Pâtissiers van Olivier Dupon), een paar tijdschriften (Patisserie & Desserts) en af en toe een blog. Het is dus wat contradictorisch, maar ik hou echt wel nog van de klassieke print.

Een aantal chefs en ambachtslui hun ideeën zijn ook een bron van inspiratie. Ik denk daarbij aan de visie van Magnus Nilsson van Fäviken, de desserts van Pierre Roelofs uit Melbourne, de essentie van Joost Arijs en de passie van Hendrik Dierendonck. Tot slot laat ik me op dessertmatig vlak inspireren en adviseren door een aantal Belgische jonge chefs: Tom Van Lysebettens, Pieter De Volder, Sven Coryn en Sander Goossens

Wat zijn je daily reads op bloggebied?
Terwijl ik in het begin erg vaak naar andere blogs surfde, is dit toch wat verminderd. Jobsgewijs zit ik dagelijks al uren voor de pc en ’s avonds hou ik het graag wat rustiger. Als ik er dan toch nog bekijk, zijn dat op regelematige basis Spoonquenelle, The Road to Hell and Sweetness, Thursday Dinners, Filet Pur, Coolinary en Be Gusto. Dit zijn stuk voor stuk bloggers die zich onderscheiden door te schrijven over hun eigen passie.

Jouw top 3 van favoriete blogpost op je eigen blog?
Mijn blog is geëvolueerd naar een uitlaatklep voor mijn culinaire projecten, gaande van De Ronde van (West-)Vlaanderen tot de bekende dessert battles. Ik heb dan ook gekozen voor blogposts die daar bij aansluiten:

1. Dessert battle 1: 2014 zal het jaar ingaan als het jaar van de dessert battles van HCDP. Het verslag van die eerste battle heb ik dan ook gekozen als één van mijn favoriete posts.

2. In 2013 organiseerde ik samen met vier vrienden een culinair wielerfestijn in het kader van 100 Jaar De Ronde. Ondanks de koude was het echt super. Het blijft leuk om het verslag te lezen.

3. Ik heb getwijfeld voor de derde posts. HCDP staat ook voor eigenzinnige recepten. Ik kon gaan voor de herwerking van Tom Boonen zijn favoriete pasta, de chocolade met erwtenijs, maar ik kies toch voor kip in hooi.Het past bij mijn voornemen om dit jaar te experimenteren met basistechnieken, zoals mijn inspiratiebron Magnus Nilsson.

En welk type posts heeft het meest succes bij je lezers?
Ik merk wel dat mijn lezers zich dit jaar vooral focussen op de verslagen van mijn battles. Meer en meer merk ik dat ik herkend word als de dessertman. De recepten en de zoete verslagen worden dan ook het meest gelezen.

Wat is je blogfrequentie? Zou je meer willen posten?
Twee per week heb ik lange tijd kunnen volhouden. Nu ik bij VTM Koken werk, heb ik minder de tijd. Ik probeer aan vijf keer per maand te komen, maar dat is niet altijd eenvoudig. Het vertalen naar het Engels heb ik ook moeten stoppen. Jammer, maar het is nu eenmaal zo.

Heb je een life-saving tip voor de Steps-lezers?
Onderscheid je. Probeer te variëren en doe gewoon je ding!

En een gouden tip voor aspirant-bloggers?
Schrijf over je passie, zoek naar waar je goed in bent, naar wat je bezig houdt en schrijf er over.

Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
Een moeilijke. Laat ik het dan maar houden op: Wat is jouw favoriete smaak van ijs? Ik hou het bij mijn eigen moutijs of een simpel bolletje degelijke vanille-ijs, want simplicity is not simple dixit Gert De Mangeleer.

Bedankt en nog veel succes, Pieter! Nu gaan wij snel iets eten…

Bart Casteleyn